Work stress and quality of life associated with dietary patterns in public university employees

Authors

DOI:

https://doi.org/10.70368/gecs.v1i2.11144

Keywords:

Quality of life, Occupational Stress, Dietary Patterns

Abstract

Objective: To analyze if dietary patterns are associated with quality of life and work stress of employees of a Public University in Fortaleza, Ceará. Methods: Cross-sectional study with 324 employees, with data collected through a questionnaire for sociodemographic, occupational and lifestyle characterization, as well as the Stress at Work Scale, Whoqol-bref Questionnaire and dietary recall. Feed patterns were identified by factor analysis by principal components, followed by varimax ortho-diagonal rotation. Poisson regression with robust variance estimation was used to estimate the prevalence ratios of variables in relation to dietary patterns. Results: Five dietary patterns were identified: mixed, prudent, common Brazilian, seafood and infused vegetables and dense in energy. Stress at work related to low social support and physical environment with low quality of life were significantly associated with lower adherence to the mixed standard, while high demand for work stress was associated with lower adherence to the common Brazilian standard. Conclusion: The findings showed influences on the eating pattern associated with sociodemographic factors, stress at work and low quality of life in university employees.

Author Biographies

Rafaella Maria Monteiro Sampaio, Universidade Estadual do Ceará

 Nutricionista. Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Docente do Centro Universitário Unichristus e do Centro Universitário Estácio do Ceará.

Ana Carolina Montenegro Cavalcante, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista. Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Docente do Centro Universitário Unichristus.

Soraia Pinheiro Machado Arruda, Universidade Federal do Maranhão

Nutricionista. Doutora em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Maranhão (UFMA). Docente da Universidade Estadual do Ceará (UECE).

Cybelle Façanha Barreto Medeiros Linard, Universidade Federal de Pernambuco

Farmacêutica-Bioquímica. Doutora em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal de Pernambuco (UFPE). Docente do Centro Universitário Estácio do Ceará e Centro Universitário Uninassau.

Mariana Pimentel Gomes de Souza, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista. Mestranda do Curso de Nutrição em Saúde da Universidade Estadual do Ceará (UECE).

Anna Carolina Sampaio Leonardo, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista. Mestranda do Curso de Nutrição em Saúde da Universidade Estadual do Ceará (UECE).

Francisco José Maia Pinto, Universidade de São Paulo

Estatístico. Pós-doutor em Saúde pela Universidade de São Paulo (USP). Doutor em Medicina Social pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). Docente Adjunto da Universidade Estadual do Ceará (UECE).

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Published

2023-08-04

How to Cite

SAMPAIO, R. M. M.; CAVALCANTE, A. C. M.; ARRUDA, S. P. M.; LINARD, C. F. B. M.; SOUZA, M. P. G. de; LEONARDO, A. C. S.; PINTO, F. J. M. Work stress and quality of life associated with dietary patterns in public university employees. Gestão & Cuidado em Saúde, Fortaleza, v. 1, n. 2, p. e11144, 2023. DOI: 10.70368/gecs.v1i2.11144. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/gestaoecuidado/article/view/11144. Acesso em: 22 nov. 2024.

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