Contextualization of protein in ruminant feed

Authors

Keywords:

Animal performance, Metabolism, Nutrition

Abstract

This literature review aims to elucidate the advances related to the use of protein sources in ruminant nutrition and their influence on nutrient metabolism, performance and animal health. The literature search was carried out in scientific databases, including Web of Science and Google Scholar, using search terms in English and Portuguese, such as "protein AND ruminants AND cattle nutrition." After a careful selection of articles, 70 relevant articles were analyzed and tabulated for review. The review highlights the importance of protein balance in ruminant animal diets, underscoring the need to maintain the appropriate ratio of rumen degradable protein (RDP) and to rumen non-degradable protein (RNDP) to optimize animal performance. The separation of these two categories of protein allows the balancing of ruminant diets in order to provide nitrogen to microorganisms in the rumen environment, maximizing the microbial synthesis and, consequently, the digestion efficiency. In addition, the review addresses the importance of using protected amino acids in ruminant nutrition. Amino acids, such as lysine and methionine, play an essential role in microbial growth, rumen fermentation, and production of milk and meat. Supplementation of these amino acids is crucial for maximizing animal performance. In summary, the proper balance of protein in ruminant diets is essential to optimize animal performance, and the use of protected amino acids is a practice currently recognized as beneficial in ruminant nutrition, contributing to milk and meat production and animal health.

References

ALVES, D.D. Nutrição aminoacídica de bovinos. Revista Brasileira de Agrociências, v.10, n.3, p.265-271, 2004.

ANDRIGUETTO, J.M.; PERLY, L.; MINARDI, I.; GEMAEL, A.; FLEMMING, J.S.; DE SOUZA, G.A.; FILHO, A.B. Nutrição animal, as bases e fundamentos da nutrição animal, os alimentos. 1. ed., Editora Nobel, São Paulo, 2006.

ARAÚJO, C.M.; OLIVEIRA, K. A; MACEDO JUNIOR, G.D.; SILVA, A.L. SILVA, D.A.; SIQUEIRA, M.T. Aminoácidos protegidos na ração de borregas sobre o consumo, desempenho e comportamento ingestivo. Caderno de Ciências Agrárias, v.11, n.1, p.1-10, 2019.

ARRIGONI, M.D.B; MARTINS, C.L.; SARTI, L.M. BARDUCCI, R.S.; FRANZÓI, M.C.S.; JÚNIOR, L.C.V.; PERDIGÃO, A.; RIBEIRO, F.A.; FACTORI, M.A. Níveis elevados de concentrado na dieta de bovinos em confinamento. Veterinária e Zootecnia, v.20, n.4, p.539-551, 2013.

BANDYK, C.A.; COCHRAN, R.C.; WICKERSHAM, T.A.; TITGEMEYER, E.C.; FARMER, C.G.; HIGGINS, J.J. Effect of ruminal vs postruminal administration of degradable protein on utilization of low-quality forage by beef steers. Journal of Animal Science, v.79, n.1, p.225-231, 2001.

BERGMAN, E.N. Energy contributions of volatile fatty acids from the gastrointestinal tract in various species. Physiological Reviews, v.70, n.2, p.567-590, 1990.

CAMARGO, K.D.V. Influência da suplementação com proteína não-degradável no rúmen sobre o consumo, metabolismo e desempenho na recria de bovinos Nelore em pasto, 2020. 49p. (Dissertação de Mestrado em Zootecnia). Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, 2020.

CLARINDO, R.L.; SANTOS, F.A.P.; BITTAR, C.M.M; IMAIZUMI, H.; LIMA, N.V.A.; PEREIRA, E.M. Avaliação de fontes energéticas e protéicas na dieta bovinos confinados em fase de terminação. Ciência Animal Brasileira, v.9, n.4, p.902-910, 2008.

COSTA, V.A.C.; DETMANN, E.; PAULINO, M.F.; VALADARES FILHO, S.C.; HENRIQUES, L.T.; CARVALHO, I.P.C. Digestibilidade total e parcial e balanço nitrogenado em bovinos em pastejo no período das águas recebendo suplementos com nitrogênio não-proteico e/ou proteína verdadeira. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.12, p.2815-2826, 2011.

DE LIMA SANTOS, G.C.; NETO, S.G.; BEZERRA, L.R.; DE MENDEIROS, A.N. Uso de tortas na alimentação de vacas leiteiras: uma revisão. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v.3, n.1, p.89-113, 2020.

DETMANN, E.; ZERVOUDAKIS, J.T.; CABRAL, L.D.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; VALADARES FILHO, S.D.C; QUEIROZ, A.C.D.; FERNANDES, A.M. Validação de equações preditivas da fração indigestível da fibra em detergente neutro em gramíneas tropicais. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.6, p.1866-1875, 2004.

DIAS, A.V.L.; MESSANA, J.D.; GRANJA-SALCEDO, Y.T.; ALFONSO, Y.F.M.; SILVA, L.G.; CAMARGO, K.D.V.; BERCHIELLI, T.T. Efficiency of Amino Acid Utilization in Nellore Cattle Grazing Low-Quality Forage Supplemented with Different Sources of Nitrogen. Life, v.13, n.8, p.1622-1631, 2023.

EDMUNDS, B.; SÜDEKUM, K.H.; BENNETT, R.; SCHRÖDER, A.; SPIEKERS, H.; SCHWARZ, F.J. The amino acid composition of rumen-undegradable protein: A comparison between forages. Journal of Dairy Science, v.96, n.7, p.4568-4577, 2013.

FIGUEIREDO, D.M.; PAULINO, M.F; DETMANN, E.; MORAES, E. H.B.K.D; VALADARES FILHO, S.D.C.; SOUZA, M.G.D. Fontes de proteína em suplementos múltiplos para bovinos em pastejo no período das águas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.12, p.2222-2232, 2008.

GOES, R.H.T.B.; GANDRA, J.R.; MARQUEZ, A.F.; DE OLIVEIRA, E.R.; FERNANDES, H.J.; CARDOSO, T.J.L.; BRABES, K.C. S.; YOSHIHARA, M.M. Metabolismo nitrogenado em bovinos suplementados a pasto durante a transição águas seca. Archivos de Zootecnia, v.64, n.247, p.281-290, 2015.

GUIMARÃES, T.P.; PERON, H.J.M.C.; SILVA, D.B.D.; MOREIRA, K.K.G.; NETO, J.T.D.N.; SILVA, B.M.N.; SANTOS, F.C.D. Exigências proteicas para bovinos de corte. Multi-Science Journal, v.1, n.1, p.90-99, 2015.

JUNIOR, G.D.L.M.; MAGNO, L.L.; OLIVEIRA, K.A.; ARAUJO, C.M.; VARANIS, L.F.M.; DE ASSIS, T.S. Uso de diferentes fontes de proteína e de gordura na composição de proteinados para ovinos: consumo e digestibilidade aparente. Veterinária Notícias, v.25, n.1, p.49-66, 2019.

KÖSTER, H.H.; COCHRAN, R.C.; TITGEMEYER, E.C.; VANZANT, E.S.; ABDELGADIR, I.; ST-JEAN, G. Effect of increasing degradable intake protein on intake and digestion of low-quality, tallgrass-prairie forage by beef cows. Journal of Animal Science, v.74, n.10, p.2473-2481, 1996.

LANDI, N.; RAGUCCI, S.; DI MARO, A. Amino acid composition of milk from cow, sheep and goat raised in Ailano and Valle Agricola, two localities of ‘Alto Casertano’(Campania Region). Foods, v.10, n.10, p.24-31, 2021.

LEONARDI, C.; STEVENSON, M.; ARMENTANO, L.E. Effect of two levels of crude protein and methionine supplementation on performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, v.86, n.12, p.4033-4042, 2003.

LÖEST, C.A.; GILLIAM, G.G.; WAGGONER, J.W.; TURNNER, J.L. Post-ruminal branched-chain amino acid supplementation and intravenous lipopolysaccharide infusion alter blood metabolites, rumen fermentation, and nitrogen balance of beef steers. Journal of Animal Science, v.96, n.7, n.7, p.2886-2906, 2018.

MACEDO JUNIOR, G.L.; MAGNO, L.L.; OLIVEIRA, K.A.; ARAÚJO, C.M.; VARANIS, L.F.M.; ASSIS, T.S. Uso de diferentes fontes de proteína e de gordura na composição de proteinados para ovinos: consumo e digestibilidade aparente. Journal of Veterinary Science, v.25, n.1, p.49-66, 2019.

MARIZ, L.D.S.; AMARAL, P.M.; VALADARES FILHO, S.C.; SANTOS, S.A.; DETMANN, E.; MARCONDES, M.I.; FACIOLA, A.P. Dietary protein reduction on microbial protein, amino acid digestibility, and body retention in beef cattle: 2. Amino acid intestinal absorption and their efficiency for whole-body deposition. Journal of Animal Science, v.96, n.2, p.670-683, 2018.

MARTINS, R.A.; ASSUNÇÃO, A.S.A. Importância dos aminoácidos na nutrição de frangos de corte: revisão de literatura. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v.12, n.4, p.539-554, 2018.

MEZZOMO, R.; PAULINO, P.V.R.; BARBOSA, M.M.; DA SILVA MARTINS, T.; PAULINO, M.F.; ALVES, K.S.; DOS SANTOS MONNERAT, J.P.I. Performance and carcass characteristics of young cattle fed with soybean meal treated with tannins. Animal Science Journal, v.87, n.6, p.775-782, 2016.

MORAES, E.H.B.K.D.; PAULINO, M.F.; ZERVOUDAKIS, J.T.; DETMANN, E.; VALADARES FILHO, S.D.C.; VALADARES, R.F.D.; MORAES, K.A.K.D. Níveis de proteína em suplementos para novilhos mestiços em pastejo durante o período de transição seca/águas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.5, p.2135-2143, 2006.

MORIEL, P.; ARTIOLI, L.F.A.; POORE, M.H.; CONFER, A.W.; MARQUES, R.S.; COOKE, R.F. Increasing the metabolizable protein supply enhanced growth performance and led to variable results on innate and humoral immune response of preconditioning beef steers. Journal of Animal Science, v.93, n.9, p.4473-4485, 2015.

NCR. National Research Counckil. Nutrient requirements beef cattle. 7. ed., National Academic Press, Washington, D.C., 2000.

NCR. National Research Counckil. Nutrient requirements of dairy cattle. 7. ed., Washington, D.C.: National Academy Press, 2001.

ØRSKOV, E.R.; MCDONALD, I. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, v.92, n.2, p.499-503, 1979.

PAENGKOUM, P.; CHEN, S.; PAENGKOUM, S. Effects of crude protein and undegradable intake protein on growth performance, nutrient utilization, and rumen fermentation in growing Thai-indigenous beef cattle. Tropical animal health and production, v.51, n.5, p.1151-1159, 2019.

PAULA, N.F.D.; ZERVOUDAKIS, J.T.; CABRAL, L.D.S.; CARVELHO, D.M.G.D.; PAULINO, M.F.; HATAMOTO-ZERVOUDAKIS, L.K.; KOSCHECK, J.F.W. Suplementação infrequente e fontes proteicas para recria de bovinos em pastejo no período seco: parâmetros nutricionais. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.4, p.882-891, 2011.

PEREIRA, E.S.; ARRUDA, A.M.V.; MIRANDA, L.F.; MIZUBUTI, I.Y.; MUNIZ, E.B.; PINTO, A.P. Importância da inter-relação carboidrato e proteína em dietas de ruminantes. Semina: Ciências Agrárias, v.26, n.1, p.125-134, 2005

PINTO, M. M.; DE LIMA, R. F.; DIAS, S.R.; MORI, C. S.; ORTOLANI, E.L.; MINERVINO, A.H.H. Avaliação de desempenho e perfil metabólico em bovinos suplementados com solução de aminoácidos e minerais. PUBVET, v.13, n.11, a455, p.1-10, 2019.

ROSSI JUNIOR, P.; SAMPAIO, A.A.M.; VIEIRA, P.D.F. Disponibilidade e absorção de aminoácidos em bovinos alimentados com diferentes fontes de compostos nitrogenados. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.4, p.960-967, 2007.

ROTTA, P.P.; MENEZES, A.C.B.; SILVA, L.F.C.; VALADARES FILHO, S.C.; PRADOS, L.F.; MARCONDES, M.I. Exigências de proteína para bovinos de corte. In: VALADARES FILHO, S.C.; SILVA, L.F.C; GIONBELLI, M.P.; ROTTA, P.P.; MARCONDES, M.I.; CHIZZOTTI, M.L.; PRADOS, L.F. Exigências Nutricionais de Zebuínos Puros e Cruzados: BR-Corte. 3. ed., Viçosa: UFV, DZO, cap.8, 2016. p.191-220.

RUSSELL, J.B.; O’CONNOR, J.D.; FOX, D.G.; VAN SOEST, P.J.; SNIFFEN, C.J. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, v.70, n.11, p.3551–3561, 1992.

SAMPAIO, C.B.; DETMANN, E.; PAULINO, M.F.; VALADARES FILHO, S.C.; DE SOUZA, M.A.; LAZZARINI, I.; PAULINO, P.V.R.; DE QUEIROZ, A.C. Intake and digestibility in cattle fed low-quality tropical forage and supplemented with nitrogenous compounds. Tropical Animal Health and Production, v.42, n.7, p.1471-1479, 2010.

SANTOS, S.A; ROTTA, P.P; SILVA, L.F.C; MENEZES, A.C.B; PINA, D.S; FILHO, S.C.V. Degradação ruminal da proteína dos alimentos e síntese de proteína microbiana. In: VALADARES FILHO, S.C.; SANTOS, S.A.; ROTTA, P.P.; COSTA E SILVA, L.F.; BAIÃO, A.C.M.; PINA, D.S. Exigências nutricionais de zebuínos e tabelas de composição de alimentos BR-Corte, 3. ed. UFV, DZO, Viçosa, 2016. p.45-80.

SAVARI, M.; KHORVASH, M.; AMANLOU, H.; GHORBANI, G.R.; GHASEMI, E.; MIRZAEI, M. Effects of rumen-degradable protein: rumen-undegradable protein ratio and corn processing on production performance, nitrogen efficiency, and feeding behavior of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, v.101, n.2, p.1111-1122, 2018.

SILVA, E.A.D.; BERCHIELLI, T.T.; REIS, R.A.; PIRES, A.V.; SATO, K.J.; PAES, J.M.V.; LOPES, A.D. Teores de proteína bruta para bovinos alimentados com feno de capim-tifton 85: parâmetros ruminais, eficiência de síntese microbiana e degradabilidade in situ. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.1, p.225-236, 2007.

SNIFFEN, C.J.; O'CONNOR, J.D.; VAN SOEST, P.J.; FOX, D.G.; RUSSELL, J.B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, v.70, n.11, p.3562-3577, 1992.

SOCREPPA, L.M.; MORAES, K.A.K.; OLIVEIRA, A.S.; BATISTA, E.D.; DROSGHIC, L.C.A.B.; BOTINI, L.A.; MORAES, E.H.B.K. Crude glycerine as an alternative energy feedstuff for beef cattle grazing tropical pasture. The Journal of Agricultural Science, v.155, n.5, p.839-846, 2017.

SOCREPPA, L.M. Sincronização ruminal de energia e proteína em bovinos de corte criados em sistema pasto-suplemento, 2020. 51p. (Tese de Doutorado em Zootecnia). Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2020.

SUASSUNA, J.M.A.; DE MEDEIROS, A.N.; FERNANDES, B.D.O.; MENEZES, D.R.; DE ANDRADE, A.P.; RUFINO, M.D.O. A. Métodos in situ e in vitro utilizados para avaliação de alimentos e dietas de ruminantes. PUBVET, v.15, n.10, p.188, PM3938, 2021.

TEIXEIRA, R.M.A.; MARTINS, J.M.; SILVA, N.G.; SILVA, E.A.; FERNANDES, L.O.; OLIVEIRA, A.S.; FARIA, D.J.G. Protein supplementation of dairy cows grazing Tifton 85 during the dry season. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.71, n.3, p.1027-1036, 2019.

TESSARI, F.A.; DA SILVA MARQUES, R.P.; DE LIMA CARVALHAL, M.V. Suplementação proteica e nitrogenada vs. reprodução de fêmeas bovinas em pastejo: Revisão. PUBVET, v.16, n.8, a1193, p.1-12, 2022.

TILLEY, J.M.A.; TERRY, DAN, R.A. A two‐stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grass and forage science, v.18, n.2, p.104-111, 1963.

TSIPLAKOU, E.; MAVROMMATIS, A.; SKLIROS, D.; SOTIRAKOGLOU, K.; FLEMETAKIS, E.; ZERVAS, G. The effects of dietary supplementation with rumen‐protected amino acids on the expression of several genes involved in the immune system of dairy sheep. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, v.102, n.6, p.1437-1449, 2018.

TSUKISHIRO, T.; SHIMIZU, Y.; HIGUCHI, K.; WATANABE, A. Effect of branched‐chain amino acids on the composition and cytolytic activity of liver‐associated lymphocytes in rats. Journal of Gastroenterology and Hepatology, v.15, n.8, p.849-859, 2000.

VALADARES FILHO, S.C.; MACHADO, P.A.S.; CHIZZOTTI, M.L.; AMARAL, H.F.; MAGALHÃES, K.A.; ROCHA JUNIOR, V.R.; CAPELLE, E.R. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos, CQBAL 3.0., 2020.

VAN AMBURGH, M.E.; COLLAO-SAENZ, E.A.; HIGGS, R.J.; ROSS, D.A.; RECKTENWALD, E.B.; RAFFRENATO, E.; FOSKOLOS, A. The Cornell Net Carbohydrate and Protein System: Updates to the model and evaluation of version 6.5. Journal of Dairy Science, v.98, n.9, p.6361-6380, 2015.

VAN SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. 2. ed., ITHACA, NY, USA: Cornell University Press, v.1, 1994.

WLODARSKI, L.; MAEDA, E.M.; FLUCK, A.C.; GILIOLI, D. Microbiota ruminal: diversidade, importância e caracterização. Revista Electrónica de Veterinária (REDVET), v.18, n.11, p1-20, 2017.

ZERVOUDAKIS, J.T.; PAULINO, M.F; CABRAL, L.D.S.; DETMANN, E.; VALADARES FILHO, S.D.C.; MORAES, E.H.B.K.D. Suplementos múltiplos de auto contrôle de consumo na recria de novilhos no período das águas. Ciência e Agrotecnologia, v.32, n.6, p.1968-1973, 2008.

ZHANG, Z.; TANG, J.; DI, R.; LIU, Q.; WANG, X.; GAN, S.; CHU, M. Comparative transcriptomics reveal key sheep (Ovis aries) hypothalamus lncRNAs that affect reproduction. Animals, v.9, n.4, p.152, 2019.

Published

2024-04-12

How to Cite

MARQUES, O. F. C.; OLIVEIRA, E. R. de; VALENTIM, J. K.; GABRIEL, A. M. de A.; ANDRADE JUNIOR, M. S. Contextualization of protein in ruminant feed. Ciência Animal, [S. l.], v. 34, n. 1, p. 149 a 163, 2024. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/12885. Acesso em: 24 nov. 2024.