From coffee, beyond it

the formation of a coffee tradition in the Baturité mountain range based on work relationships and the experiences of the subjects

Authors

Keywords:

Workers, Popular Culture, Coffee Farming, Serra de Baturité, Modernization

Abstract

The coffee cultivation in the Serra de Baturité mountains has been around for about 200 years and was developed through the interactions of many workers, forming a culture and a dynamic of very specific customs based on the dimension of work. This tradition was built, in large part, by the experiences of men and women who participated in various moments of coffee cultivation. However, all this culture was deeply shaken when the Brazilian Coffee Institute began to implement profound changes in coffee cultivation in the region from the year 1967, seeking to modernize agriculture. The interventionist practices of the IBC and the profound structural changes in the handling of coffee culture did not take into account the historically formed mountain coffee tradition, which we believe to have been the cause of the failures. This article aims to analyze the formation of coffee culture, the interactions between subjects and social experiences, taking into account their practices and customs, as well as the interventions implemented by the Brazilian Coffee Institute (IBC) that re-signified the existing economic and non-economic relations.

References

ALCÂNTARA, Selma Maria Peixoto. Sol e Sombra: o Café do Maciço de Baturité Numa Perspectiva Ecológica e Socioeconômica. 2009. 157 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Federal do Ceará, Centro de Ciências e Tecnologia, Programa Regional de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente - PRODEMA, Fortaleza-CE, 2009.

ALVES, G. A ironia da modernização: o “sujeito” capital como estranhamento universal. Estudos de Sociologia, Araraquara, v. 2, n. 2, 2007. Disponível em: https://periodicos.fclar.unesp.br/estudos/article/view/956. Acesso em: 24 jan. 2023.

AMORIM, Mônica Alves. A paisagem como instrumento de valorização de produtos de montanha: a experiência do café sombreado do maciço de Baturité, Ceará. 2019. 100 f. Tese (Doutorado em Ciência, Tecnologia e Inovação Agropecuária). Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica, RJ. 2019.

AMORIM, M. A.. ASSIS, R. L. DE. A experiência de produção de café na Serra de Baturité – Ceará: aprendizado empírico e os reveses causados pelas políticas cafeeiras do Brasil. Boletim de Geografia, v. 39, p. 459-476, e61711, 21 abr. 2022.

BASTOS, Frederico de Holanda. Guaramiranga: Caminhos para o planejamento e gestão ambiental. Fortaleza: Expressão Gráfica e Editora, 2011. 140p.

CAMPOS, José Arimatéia. Aspectos histórico-econômicos, geoambientais e ecológicos do Maciço de Baturité. Fortaleza: CEPEMA, 2000.

CATÃO, Pedro. Baturité (Subsídio Geográfico, Histórico e Estatístico). Revista do Instituto do Ceará. Fortaleza, t. LI, 1937, p. 63.

COSTA, Emília Viotti da. Da Monarquia a República: momentos decisivos. 9. ed. São Paulo: UNESP, 2010. P. 273-344.

DALASTRA, Fernando Galant. Sombreamento arbóreo na produção do café. 2014. 29 p. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia Agronômica) - Universidade Federal de Grandes Dourados, Dourados - MS, 2014.

DEAN, Warren. A ferro e fogo: A história e a devastação da Mata Atlântica brasileira. 1. ed. São Paulo: Cia. das Letras, 2004.

FAUSTO, Boris. História do Brasil. 14. ed. atual. e aum. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2015.

GIRÃO, Raimundo. História Econômica do Ceará. 2ª edição. Fortaleza: UFC, 2000.

LAFER, Celso. (1973). O convenio internacional do café. In: Revista Da Faculdade De Direito, Universidade De São Paulo, 68(2), 285-340.

LEAL, Vinícius Barros. História de Baturité, época colonial. [S.l.]: SECULT, 1980. p. 85.

LIMA, Pedro Airton de Queiroz. À sombra das ingazeiras: o café na Serra de Baturité (1850-1900).. 168 f. Dissertação (Mestrado em História) - Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2000.

MARTINS, Ana Luiza. História do Café. 2. ed. São Paulo: Contexto, 2014. 316 p.

MEIHY, José Carlos e HOLANDA, Fabíola. História oral – como fazer, como pensar. São Paulo: Contexto, 2010.

NATIVIDADE, Melissa de Miranda. Aliança para o Progresso no Brasil: influência estadunidense na educação e pesquisa para o campo (1961-1970). Orientador: Sonia Regina de Mendonça. 2018. 362 f. Tese (Doutorado em História) - Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ, 2018.

OLIVEIRA, Francisca Leiliane Sousa de. Avaliação e mapeamento dos impactos nos sistemas ambientais no Maciço de Baturité: O caso do Município de Pacoti, CE. 2012. 145 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2012.

SAES, Maria Sylvia Macchione. A racionalidade econômica da regulamentação no mercado brasileiro do café. 1995. Tese (Doutorado em Economia) - Universidade de São Paulo, São Paulo, 1995. P. 53-61.

___________________________. SOUZA M. C. M. de. OTANI, M. N. Equívocos de Pacotes Tecnológicos: O Exemplo de Baturité. Instituto de Economia Agrícola. 2002. Disponível: http://www.iea.sp.gov.br/out/verTexto.php?codTexto=261. Acesso em: 10 de janeiro de 2021.

SALES, Francisco Levi Jucá. Pacoti: História e Memória. Editora Premius. Fortaleza, 2014

SANTOS, Roseli Alves dos. O processo de modernização da agricultura no sudoeste do Paraná. 2008. Tese (Doutorado em Geografia) - Programa de Pós graduação em Geografia UNESP, [S.l.], 2008.

SCHWARZ, Alf. Lógica do desenvolvimento do Estado e lógica camponesa. Tempo soc., São Paulo, v.2, n.1, p.75-114, junho de 1990. Disponível em: https://doi.org/10.1590/ts.v2i1.84788. Acesso em 10 Dez. 2021

SILVA, José Graziano da. A Modernização Dolorosa: Estrutura agrária, fronteira agrícola e trabalhadores rurais no Brasil. 2. ed. Zahar, Rio de Janeiro, 1982.

SILVA, Lucas F.. CORTEZ, José G. A Qualidade do Café no Brasil: histórico e perspectivas. Brasília: Cadernos de Ciência e Tecnologia, v.15, n.1, p.65-91,jan./abr., 1998.

SORJ, B. Estado e classes sociais na agricultura brasileira [online]. rev. Rio de Janeiro: Centro Edelstein de Pesquisas Sociais, 2008. 135 p. ISBN: 978-85-9966-228-1. Available from SciELO Books <http://books.scielo.org>.

SOUZA, Nidyane Costa de. Avaliação da rentabilidade do café ecológico, sob condições determinista e de risco: O caso da APA de Baturité. 2008. 131 f.: Dissertação (mestrado) - Universidade Federal do Ceará. Mestrado Acadêmico em Economia Rural (MAER). Centro de Ciências Agrárias. Fortaleza-CE. 2008.

STUDART, Barão de. Ligeiras notas sobre o café no Estado do Ceará. In: Revista do Instituto do Ceará, t. XLII. Fortaleza: Instituto do Ceará, 1928. p. 93-102

THOMPSON, E. P. A Miséria da Teoria. Rio: Zahar, 1981

THOMPSON, E. P. A peculiaridade dos ingleses e outros artigos. Negro, A.L. e Silva, S. (orgs). Campinas, SP: Unicamp, 2012. 286 p.

THOMPSON, E. P. Costumes em comum. São Paulo: Companhia das Letras, 1998. 493p.

VALE, A. R. do. AMARAL, J. D. F. do. RAIMUNDO, G. Traçando o perfil das mulheres da agricultura familiar produtora de café orgânico no município de Poço Fundo-MG. Revista Campo-Território, Uberlândia-MG, v. 15, n. 36 Jul., p. 36–55, 2020.

WILLIAMS, Raymond. Marxismo e Literatura. Rio de Janeiro: Zahar, 1979.

WILLIAMS, Raymond. Cultura e Materialismo. São Paulo: Editora Unesp, 2011. 420p.

WOLFART, Cintia. “O novo já nasce velho”: os clubes 4-S e a modernização da agricultura no Oeste do Paraná (1950-1980). 2017. 269 f. Dissertação (Mestrado em História) - Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, 2017.

Published

2023-12-08

How to Cite

MORAIS, L. N. de. From coffee, beyond it: the formation of a coffee tradition in the Baturité mountain range based on work relationships and the experiences of the subjects. CENTÚRIAS - Revista Eletrônica de História, Limoeiro do Norte, v. 1, n. 3, p. 107–123, 2023. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/centurias/article/view/11202. Acesso em: 18 may. 2024.