Visceral structure of buffalo fed with high grain
Keywords:
Morphomitry, Ruminal papilla, AGV absorptionAbstract
The objective of this work was to evaluate morphological parameters of the gastrointestinal tract of buffaloes submitted to high-grain diets, little known and conventional diet with addition of forage. Ten buffaloes were submitted to 79 days of confinement, 16 days of which were adaptation and 63 days of comparison. Diets with 100% concentrate were evaluated, using whole grain corn and protein and mineral nuclei, and diets with 70% concentrate, using milled grain plus forage and protein and mineral cores. The diets were isoproteic. The experimental design was in randomized blocks and the animals were put into each block by weight. The data evaluated were weight of the animals at slaughter, weight of ruminoreticule, weight of the large and small intestine, area and ruminal papillae length, number of ruminal papillae per cm2 surface area of absorption of ruritreticulum. The data were analyzed by SAS's GLP Proc. considering block effects and treatment. A Pearson correlation with all analyzed variables was performed. The mean weight of the animals, weight of the ruminoreticule, weight of the large intestine and rumen area did not differ statistically and were 394.3kg, 7.65kg, 5.85kg and 9.41m, respectively. The small intestine weight was higher for the animals that received a total grain diet (4.9 vs.4.7 kg, P=0.04). There was a positive correlation between live weight of the animals and weight of the ruminoreticule; papillae and length of papila; and weight of the large intestine and papillae per cm2. High grain diets for buffaloes in confinement presented reduction of the gastrointestinal tract, but with little statistical difference.
References
REFERÊNCIAS
BERCHIELLI, T.T.; MESSANA, J.D.; CANESIN, R.C. Produção de metano entérico em pastagens tropicais. Revista de Saúde e Produção Animal, v13, n.4, p.954-968, 2012.
FERREIRA, M.A.; FILHO, S.C.V.; MUNIZ, E.B.; VERAS, A.S.C. Características das carcaças, biometria do trato gastrintestinal, tamanho dos órgãos internos e conteúdo gastrintestinal de bovinos F1 Simental x Nelore alimentados com dietas contendo vários níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, n.4, p.1174-1182, 2000.
GODOY, I.M. Geração Confinatto: Confinamento com grão inteiro, vale a pena? Disponível em: http://www.agroceresmultimix.com.br/blog/grao-inteiro/. Publicação 2017. Acesso: fevereiro, 2019.
LIMA, E. M. Caroço de açaí (Euterpe oleracea Mart.) na alimentação de búfalas lactantes em pastejo. Orientador: Rafael Mezzomo. 2017. 55p. Dissertação (Mestrado em Saúde e Produção Animal na Amazônia) - Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2017.
LOURENÇO JÚNIOR, J.B.; GARCIA, A R. Panorama da bubalinocultura na Amazônia. Encontro Internacional da Pecuária da Amazônia, 1. Meio ambiente e pecuária: [anais]. SEBRAE-PA. Belém/PA, 2008.
MAEDA, E.M.; ZEOULA, L.M.; GERON, L.J.V.; BEST, J.; PRADO, I.N.; MARTINS, E.N.; KAZAMA, R. Digestibilidade e características ruminais de dietas com diferentes níveis de concentrado para bubalinos e bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.3, p.716-726, 2007.
OLIVEIRA, A.L. Búfalos: produção, qualidade de carcaça e de carne. Alguns aspectos quantitativos, qualitativos e nutricionais para promoção do melhoramento genético. Revista Brasileira de Reprodução Animal, Belo Horizonte, v.29, n.2, p.122-134, 2005.
PINHEIRO, L.V. Crescimento relativo de órgãos e vísceras de bubalinos Mediterrâneo não-castrados terminados em confinamento. 41p. Dissertação (Mestrado), Programa de Pós-graduação em Zootecnia (Área de Nutrição Animal) da Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatu, 2007.
RESENDE JÚNIOR, J.C. PEREIRA, M.N.; BÔER, H.; TAMMINGA, S. Comparacion of techniques to determine the clearance of ruminalvolatile fatty acids. Journal Dairy Science, Savoy, v.89, n.1, p.3096-3100, 2006.
RIBEIRO, L.A.F. Dieta de grão inteiro - milho - em bovinos de corte em confinamento. Trabalho de Conclusão do Curso de Graduação em Zootecnia da Universidade Federal de Goiás. Goiânia, 2014. 29p.
RODRIGUES, T.E.; SANTOS, P.L.; OLIVEIRA JUNIOR, R.C.; VALENTE, M.A.; SILVA, J.M.L.; CARDOSO JÚNIOR, E.Q. Caracterização dos solos da área do Planalto de Belterra, município de Santarém, Estado do Pará. (Embrapa Amazônia Oriental Documentos, 115). Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2001. 55p.
SILVA, F.F.; FILHO, S.C.V.; ÍTAVO, L.C.V.; VELOSO, C.M.; PAULINO, M.F.; VALADARES, R.F.D.; CECON, P.R.; SILVA, P.A.; GALVÃO, R.M. Consumo, desempenho, características de carcaça e biometria do trato gastrintestinal e dos órgãos internos de novilhos nelore recebendo dietas com diferentes níveis de concentrado e proteína. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.4, p.1849-1864, 2002.
VÉRAS, A.S.C.; FILHO, S.C.V.; SILVA, J.F.C.; PAULINO, M.F.; CECON, P.R.; VALADARES, R.F.D.; FERREIRA, M.A.; FONTES, C.M.S. Efeito do nível de concentrado sobre o peso dos órgãos internos e do conteúdo gastrintestinal de bovinos Nelore não-castrados. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n.3, p.1120-1126, 2001.