Comparative between disinfectants used in pre-dipping for dairy cows
Keywords:
Microbiology, Milk quality, Sanitizing agentsAbstract
The nutritional quality of milk can be changed at any stage of production, from feeding to processing. To maintain its microbiological quality, there are several effective methods, including pre-dipping, which consists of cleaning the cows’ teats before milking, minimizing contamination by microorganisms present in the environment and in the animal. Therefore, the objective was to evaluate three commercial products with different active ingredients used for pre-dipping and their disinfectant action on the microbiological load of the teats, in addition to the composition and quality of the milk. In this work nine animals of the Dutch breed were used, with an average daily production of 25 liters. The products evaluated for pre-dipping were based on lactic acid, chlorhexidine and sodium hypochlorite. The experiment was conducted in randomized blocks, with three formulations tested in four days, obtaining variables: microbiological evaluation of the skin of the teats and the milk produced, physical-chemical composition and somatic cell count in the milk (CCS). There were no significant differences for the treatments evaluated for total count of aerobic mesophilic bacteria on the animals' skin teats. For counting of aerobic mesophilic bacteria in milk, there was a significant difference at 14 days of application of the product. Higher counts were observed in the milk of cows treated with sodium hypochlorite (4.5log10) in the pre-dipping. No statistical differences were observed for psychrophilic bacteria count in the milk or in physical-chemical composition of the milk and SCC, however the HS solution provided a higher bacterial count in the milk.
References
AMARAL, L.A.; ISA, H.; DIAS, L.T.; JUNIOR, O.D.R.; FILHO, A.N. Avaliação da eficiência da desinfecção de teteiras e dos tetos no processo de ordenha mecânica de vacas. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.24, n.4, p.173–177, 2004.
BOZO, G.A.; SILVA, L.C.; OKANO, W. Adequação da contagem de células somáticas e da contagem bacteriana total em leite cru refrigerado aos parâmetros da legislação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.65, n.2, p.589-594, 2013.
BRASIL. Ministério da Agricultura. Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem animal- RIISPOA. Brasília, 1980.
COUTINHO, L.C.A.; MEDEIROS, E.S.; SILVEIRA, N.S.S.; SILVA, L.B.G; MOTA, R.A. Eficácia in vitro de desinfetantes utilizados na anti-sepsia dos tetos frente a leveduras isoladas do leite de vaca com mastite. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.32, n.1, p.61–65, 2012.
CAVALCANTE, D. A.; LEITE- JUNIOR, B.R.C.; TRIBST, A.A.L.; CRISTIANINI, M.; COELHO, V.R.P. Uso da água ozonizada na sanitização dos tetos de bovinos e sua influência na qualidade do leite. Revista do Instituto Laticínios Cândido Tostes, v.68, n.392, p.33–39, 2013.
COSTA, H.N.; MOLINA, L.R.; LAGE, C.F.A.; MALACCO, V.M.R.; FACURY FILHO, E.J.; CARVALHO, A.Ú. Estimativa das perdas de produção leiteira em vacas mestiças Holandês x Zebu com mastite subclínica baseada em duas metodologias de análise. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.69, n.3, p.579-586, 2017.
CUNHA, R.P.L.; MOLINA, L.R.; CARVALHO, A.U.; FACURY FILHO, E.J.; FERREIRA, P.M.; GENTILINI, M.B. Mastite subclínica e relação da contagem de células somáticas com número de lactações, produção e composição química do leite em vacas da raça Holandesa. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.60, n.1, p.19-24, 2008.
ECKSTEIN, I.I.; POZZA, M.S.S.; ZAMBOM, M.A.; RAMOS, C.E.C.O.; TSUTSUMI, C.Y.; FERNANDES, T.; ECKSTEIN, E.I.; BUSANELLO, M. Qualidade do leite e sua correlação com técnicas de manejo de ordenha. Scientia Agraria Paranaensis, v.13, n.2, p.143–151, 2014.
GONZÁLEZ, F.H.D. Composição bioquímica do leite e hormônios da lactação. In: Uso do leite para monitorar a nutrição e o metabolismo de vacas leiteiras. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2001. 77p
KAPPES, C.I.; PILETTI, R. Análise da qualidade do leite em uma produzido em uma propriedade rural do extremo oeste catarinense. Revista Ciências Agroveterinárias e Alimentos, v.1, n.1, p.1-11, 2016.
LANGE, M.J.; ZAMBOM, M.A.; RAMOS, C.E.C.O.; CASTAGNARA, D.D.; BÁNKUTI, F.I.; NEUMANN, M.E.; BRITO, M.M.; TININI, R.C.R. Tipologia de sistemas de produção leiteiros baseado nas características produtivas e de manejo na Região Oeste do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, v.37, n.1, p.473-481, 2016.
LIMA, M.C.G. DE; SENA, M.J. DE; MOTA, R.A.; MENDES, E.S.; ALMEIDA, C.C.; SILVA, R.P.P.E. Contagem de células somáticas e análises físico-químicas e microbiológicas do leite cru tipo c produzido na região agreste do estado de Pernambuco. Arquivos do Instituto Biológico, v.73, n.1, p.89-95, 2006.
LOPES, L.O.; LACERDA, M.S.; RONDA, J.B. Eficiência de desinfetantes em manejo de ordenha em vacas leiteiras na prevenção de mastites. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, v.21, n.21, p.1-9, 2013.
MARIOTO, LR.M; DANIEL, G.C.; GONZAGA, N.; MAREZE, J.; TAMANINI, R.; BELOTI, V. Potencial deteriorante da microbiota mesófila, psicrotrófica, termodúrica e esporulada do leite cru. Ciência Animal Brasileira, v.21, n.1, p.e44034, 2020.
MEDEIROS, E.S.; SANTOS, M.V.; PINHEIRO JÚNIOR, J.W.; FARIA, E.B.; WANDERLEY, G.G.; TELES, J.A.A.; MOTA, R.A. Avaliação in vitro da eficácia de desinfetantes comerciais utilizados no pré e pós-dipping frente amostras de Staphylococcus spp . isoladas de mastite bovina. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.29, n.1, p.71-75, 2009.
MIGUEL, P.R.R.; POZZA, M.S.S.; CARON, L.F.; ZAMBOM, M.A.; POZZA, P.C. Incidência de contaminação no processo de obtenção do leite e suscetibilidade a agentes antimicrobianos. Semina:Ciências Agrárias, v.33, n.1, p.403-416, 2012.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Instrução Normativa no 76, de novembro de 2018, Brasil, 2018.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTP. INSTRUÇÃO NORMATIVA Nº 77, DE 26 DE NOVEMBRO DE 2018. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Diário Oficial da União. Edição 230. Seção 1. pg.10, 2018.
MILANI, M. P.; VARGAS, D.P.; MELLO, R.O.; NORNBERG, M.F.B.L.; NORNBERG, J.L. Qualidade do leite em diferentes sistemas de produção , ano e estação climática. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v.23, p.206–211, 2016.
MORÃO, R.P.; ALMEIDA, A.C.; MOURTHÉ, M.R.F.; MARCELO, N.A.; MAIA, P.H. B.B.; GOMES, L.V.; SILVA, F.E.G.; MATOS, A.S.F. Efeito de antisséptico contendo óleo essencial de alecrim pimenta (Lippia origanoides Cham.) nos tetos de vacas leiteiras e qualidade do leite. Unimontes científica, v.19, n.2, p.68-82, 2018.
RIBEIRO NETO, A.C.R.; BARBOSA, S.B.P; JATOBÁ, R.B.; SILVA, A.M.; SILVA, C.X.; SILVA, M.J.A.; SANTORO, K.R. Qualidade do leite cru refrigerado sob inspeção federal na região Nordeste. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.64, n.5, p.1343-1351, 2012.
OLIVEIRA, J.L.P.; KOZERSKI, N.D.; SILVA, D.R.; SILVA, A.V.; MARTINS, L. A. Fatores de risco para mastite e qualidade do leite no município de Altônia –PR. Arquivos de Ciência e Veterinária e Zoologia, v.16, n.1, p.61-72, 2013.
PEDRINI, S.C.B.; MARGATHO, L.F.F. Sensibilidade de microrganismos patogênicos isolados de casos de mastite clínica em bovinos frente a diferentes tipos de desinfetantes. Arquivos do Instituto Biológico, v.70, n.4, p.391-395, 2003.
PEIXOTO, A.L.; SILVA, M.A.P.; MORAIS, L.A.; SILVA, F.R.; CARMO, R.M.; LAGE, M E. Influência do tipo de ordenha e do armazenamento do leite sobre a composição química, contagem de células somáticas e contagem bacteriana total. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.71, n.1, p.10–18, 2016.
PINTO, C.L.O.; MARTINS, M.L.; VANETTI, M.C.D. Qualidade microbiológica de leite cru refrigerado e isolamento de bactérias psicrofila proteolíticas. Ciência Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.26, n.3, p.645-651. 2006.
PONSANO, E.H.G.; PINTO, M.F.; GRASSI, T.L.M.; AVANÇO, S.V.; LIMA, L.K.F. Capacitação de Produtores Rurais para a Mehoria da Qualidade do Leite Cru na Região de Araçatuba - SP. Revista Ciência em Extensão Rural, v.7, n.1, p.91-101, 2011.
SANTOS, I.C.; SILVA, D.R.; OLIVEIRA, A.F.; OLIVEIRA, V.R.; MARTINS, L.A. Eficácia in vitro de desinfetantes utilizados no pré-dipping frente a amostras de Staphylococcus spp. Jornal Interdisciplinar de Biociências, v.3, n.1, p.1-4. 2018.
SILVA, N.; JUNQUEIRA, V.C.A.; SILVEIRA, N.F.A. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo: Varela, 2001. 317p.
SILVA-JUNIOR, R.C.S.; CAMPANHOLI, K.S.S.; MORAIS, F.A.P.; POZZA, M.S.S.; SANTOS, G.T.; HIOKA, N.; CAETANO, W. Development and applications of safranine-loaded Pluronic® F127 and P123 photoactive nanocarriers for prevention of bovine mastitis: In vitro and in vivo studies. Dyes and Pigments, v.167, p.204–2015, 2019.
SOUZA, F.B. Considerações práticas sobre rotina de ordenha. 2013. 23p. Monografia. Curso de Zootecnia da Universidade Federal de Goiás, Campus Jataí, 2013.
STATISTICAL ANALYSIS SYSTEM - SAS. System for Microsoft Windows: release 8.2. Cary: 2001. 1 CD-ROM.
VALLIN, V.M.; BELOTI, V.; BATTAGLINI, A.P.P; TAMANINI, R.; FAGNANI, R.; ANGELA, H.L.; SILVA, L.C.C. Melhoria da qualidade do leite a partir da implantação de boas práticas de higiene na ordenha em 19 municípios da região central do Paraná. Semina:Ciencias Agrarias, v.30, n.1, p.181-188, 2009.
VOGES, J.G.; NETO, A.T.; CRISTINA, D. Qualidade do leite e a sua relação com o sistema de produção e a estrutura para ordenha. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v.22, n.3-4, p.171-175, 2015.
WINCKLER, P.J. Prevalência da mastite subclínica em rebanhos brasileiros e o efeito sobre a composição do leite. [s.l.] Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. 2019. 62p. Tese. Doutorado em Ciência Animal e Pastagem (Programa de Pós Graduação em Zootecnia). Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – USP, 2019.