Chemical composition of refrigerated raw milk according to the somatic cell count and total bacterial count

Authors

  • Jakeline Fernandes Cabral Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá. Maringá - PR.
  • Marco Antônio Pereira da Silva Programa de Pós - Graduação em Zootecnia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - Campus Rio Verde - GO
  • Thiago Soares Carvalho Programa de Pós - Graduação em Zootecnia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - Campus Rio Verde - GO.
  • Rafaella Belchior Brasil Doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás. Goiânia - GO
  • Cristiane Isabô Giovannini Docente do curso de Medicina Veterinária das Faculdades Unidas do Vale do Araguaia - UNIVAR - Barra do Garças - MT
  • Rodrigo Balduíno Soares Neves Laboratório de Qualidade do Leite do Centro de Pesquisa em Alimentos da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal Goiás. Goiânia - GO

Keywords:

Milk quality, TBC, SCC, proximate composition, animal health

Abstract

This paper aimed to avaluate the relationship between different somatic cell counts, total bacterial count and the levels of fat, protein, lactose and total solids from refrigerated raw milk collectedin the Southwestern region of Goiás. The study was conducted by collecting data composition, somatic cell count (SCC) and Total Bacterial Count (TBC) through electronic analysis by reports issued by the Laboratório de Qualidade do Leite (LQL) do Centro de Pesquisa em Alimentos (CPA) da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás 3,994 results. After collecting the data, the results were grouped according to the CCS intervals: 1-1554 samples, 2-773 samples, 3-580 samples 4 - these 119 samples, 5-968 and samples according to the CBT in the intervals: 1-764 samples, 2-1137 samples, 3-755 samples, 4-474 samples 5-864 samples. For statistical analysis we used the unbalanced completely unbalanced design (CRD) using the statistical package SISVAR using the Scott-Knott test at 5% significance level. The effect observed relative to the SCC, chemical composition of milk and the increase of TBC tank, however these results are strongly linked to contamination by microorganisms so as to obtain milk steps in the transport and processing, however the number of somatic cells also contributes to lower milk quality and shelf life of dairy products.

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Published

2024-05-05

How to Cite

FERNANDES CABRAL, J.; PEREIRA DA SILVA, M. A.; CARVALHO, T. S.; BRASIL, R. B.; GIOVANNINI, C. I.; SOARES NEVES, R. B. Chemical composition of refrigerated raw milk according to the somatic cell count and total bacterial count. Ciência Animal, [S. l.], v. 26, n. 2, p. 03–12, 2024. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/12976. Acesso em: 4 jul. 2024.

Issue

Section

Resumo Expandido - Artigos Originais e Relatos de Caso