Chemical composition of refrigerated raw milk according to the somatic cell count and total bacterial count
Keywords:
Milk quality, TBC, SCC, proximate composition, animal healthAbstract
This paper aimed to avaluate the relationship between different somatic cell counts, total bacterial count and the levels of fat, protein, lactose and total solids from refrigerated raw milk collectedin the Southwestern region of Goiás. The study was conducted by collecting data composition, somatic cell count (SCC) and Total Bacterial Count (TBC) through electronic analysis by reports issued by the Laboratório de Qualidade do Leite (LQL) do Centro de Pesquisa em Alimentos (CPA) da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás 3,994 results. After collecting the data, the results were grouped according to the CCS intervals: 1-1554 samples, 2-773 samples, 3-580 samples 4 - these 119 samples, 5-968 and samples according to the CBT in the intervals: 1-764 samples, 2-1137 samples, 3-755 samples, 4-474 samples 5-864 samples. For statistical analysis we used the unbalanced completely unbalanced design (CRD) using the statistical package SISVAR using the Scott-Knott test at 5% significance level. The effect observed relative to the SCC, chemical composition of milk and the increase of TBC tank, however these results are strongly linked to contamination by microorganisms so as to obtain milk steps in the transport and processing, however the number of somatic cells also contributes to lower milk quality and shelf life of dairy products.
References
ANDRADE, U.V.C.; HARTMANN, W.; MASSON, M.L. Isolamento microbiológico, contagem de células somáticas e contagem bacteriana total em amostras de leite. Revista de Medicina Veterinária e Zootecnia, Jaboticabal - SP, v.25, n.3, p.129-135, 2009.
ARCURI, E.F.; M.A.V.P. BRITO, J.R.F. BRITO, S.M. PINTO, F.F. ÂNGELO, G.N. SOUZA. Qualidade microbiológica do leite refrigerado nas fazendas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v.58, n.3, p.440-446, 2006.
BRASIL, R.B.; SILVA, M.A.P.; CARVALHO, T.S.; CABRAL, J.F.; NICOLAU, E.S.; NEVES, R.B.S. Qualidade do Leite em função do tipo de ordenha, transporte e armazenamento. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.67, p.34-42, 2012.
BRASIL. Instrução Normativa nº 62, de 29 de dezembro de 2011. Aprova o Regulamento Técnico de Produção, Identidade e Qualidade do Leite tipo A, o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Leite Cru Refrigerado, o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Leite Pasteurizado e o Regulamento Técnico da Coleta de Leite Cru Refrigerado e seu Transporte a Granel. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 30 de dezembro de 2011. Seção 1, p.1-24.
BUENO, V.F.F.; MESQUITA, A.J.; NICOLAU, E.S.; OLIVEIRA, N.A.; OLIVEIRA, J.P.; NEVES, R.B.S. Contagem celular somática: relação com a composição centesimal do leite e período do ano no Estado de Goiás. Ciência Rural, Santa Maria, v.35, n.4, p.848-854, 2005.
BUENO, V.F.F.; MESQUITA, A.J.; OLIVEIRA, A.N.; NICOLAU, E.S.; NEVES, R.B. S. Contagem bacteriana total do leite: relação com a composição centesimal e período do ano no Estado de Goiás. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v.15, n.1, p.40-44, 2008.
CARVALHO, T.S.; SILVA, M.A. P.; BRASIL, R.B.; CABRAL, J.F.; GARCIA, J.C.; OLIVEIRA, A.N. Qualidade do leite cru refrigerado obtido através de ordenha manual e mecânica. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.68, p.05-11, 2013.
FERREIRA, D. F. Sisvar: versão 4.2. Lavras: UFLA, 2003.
IBARRA, A.A. Sistema de pagamento do leite por qualidade – visão global. In: Dürr JW, Carvalho MP, Santos MV. O compromisso com a qualidade do leite no Brasil. Passo Fundo: Ed. Univ., p.72-86, 2004.
KITCHEN, B.J. Review of the progress of dairy science: bovine mastitis: milk compositional changes and related diagnostic tests. Journal of Dairy Research., v.19, n.48, p.167-188, 1981.
LIMA, M.C.G.; SENA, M.J.; MENDES, E.S.; ALMEIDA, C.C.; SILVA, R.P.P.E. Contagem de células somáticas e análises físico-químicas e microbiológicas do leite cru tipo C produzido na região agreste do estado de Pernambuco. Arquivo do Instituto de Biologia, São Paulo, v.73, n.1, p.89-95, 2006.
PERES, J.R. O leite como ferramenta do monitoramento nutricional. In: Uso do leite para monitorar a nutrição e o metabolismo de vacas leiteiras. Gráfica UFRGS., Porto Alegre. 2001.
PICININ, L.C.A Qualidade do leite e da água de algumas propriedades leiteiras de Minas Gerais: 2003. 89p. Dissertação (Mestrado) - Universidade de Minas Gerais, Belo Horizonte.
SANTOS, M.V.; FONSECA, L.F.L. Estratégias para controle de mastite e melhoria da qualidade do leite. Barueri, SP: Manole, 2007, 314p.
SCHÄELLIBAUM, M. Impact of SCC on the quality of fluid milk and cheese. In: Annual Meeting National Mastitis Council, 2001, 38-46p.
SILVA, M.A.P.; SANTOS, P.A.; ISEPON, J.S.; REZENDE, C.S.M.; LAGE, M.E.; NICOLAU, E.S. Influência do transporte a granel na qualidade do leite cru refrigerado. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.68, p.381-387, 2009.
SORIANO, C.; MICHEO, C.; MENDIEIRA, V.A.; TABERA, A.; STEFANO, A.; CASASNOVAS, G. Evaluación de la calidad de leche de tanque de tambos de la Cuenca Mar y Sierras. Veterinária Argentina, v.18, n.179, p.654-667, 2001.
USDA. United States Department of Agriculture. Disponível em: http://www.usdabrazil.org.br/home/information-for-tourists.asp. Acesso em: junho/2016.