Microbiological analysis of sundried meat produced and marked in the city of Novo Oriente/Ceará

Authors

Keywords:

Microbiological study, Microorganisms, Contamination

Abstract

Sun meat is a traditional process and consumption product in northeastern Brazil, being generally of bovine origin and its conservation method based on the combined action of the addition of salt and partial desiccation. Raw material typical of many dishes in the region, manual processing of sunmeat usually occurs in small establishments or retail shops that serve the consumer who appreciates this product, which can lead to contamination microbiological product. Thus, the objective of this work was to analyze the microbiological quality of sun meat processed and marketed in establishments in Novo Oriente, CearáTo carry out the methodology, 5 samples from different establishments were collected, to send to the laboratory where the microbiological study was carried out. All 5 samples presented higher values for Staphylococcus aureus and only one for Salmonella spp. above the acceptable limit, presenting a risk to the health of the consumer population. In view of the results obtained through the microbiological analysis of the samples of sun meat processed and sold in Novo Oriente, Ceará, the potential risk for the consumed public became clear. Despite the study having a small number of samples, the results are worrying and serve as a warning to public authorities.

References

ALVES, L.L; DELSEM, A.C.B.; ABREU, U.G.P.; LARA, J.A.F. Avaliação físico-química e microbiológica da carne soleada do pantanal. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.30, n.3, p.729-34, 2010.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada (RDC) nº 12, de 12 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos, 2001.

AZEVEDO, A.R.P. MORAIS, T.V.M.A tecnologia da produção da carne de sol e suas implicações nos aspectos higiênicos-sanitários. Revista Nacional de Carnes, v.29, n.336, p.36-50, 2005.

CARVALHO, A.C.F.B.; CORTEZ, A.L.L. Salmonella spp. em carcaças, carnes mecanicamente separadas, linguiças e cortes comerciais de frango. Ciência Rural, Santa Maria, v.35, n.6, p.1465-1468, 2005.

COSTA, E.L.; SILVA, J.A. Qualidade sanitária da carne de sol comercializada em açougues e supermercados de João Pessoa/PB. CEPPA, Curitiba, v.17, n.2, p.137-144, 1999.

COSTA, E.L.; SILVA, J.A. Avaliação microbiológica da carne-de-sol elaborada com baixos teores de cloreto de sódio. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.21, n.2, p.149-153, 2001.

CRUZ, A.L.M. Produção, comercialização, consumo, qualidade microbiológica e características físico-químicas da carne de sol no norte de Minas Gerais, 2010. 95p. (Dissertação de Mestrado em Ciências Agrárias). Instituto de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Minas Gerais, 2010.

EVANGELISTA, J. Tecnologia de alimentos. 2. ed. São Paulo: Atheneu; 2001.

FARIAS, S.M.O.C. Qualidade da carne de sol comercializada na cidade de João Pessoa, 2010. 142p. (Dissertação de Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos). Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, 2010.

FRAZIER, W.C.; WESTHOFF, D.C. Microbiologia de los alimentos. 4. ed. Zaragoza: Acribia, 1993.

GURGEL, T.E.P.; BANDEIRA, G.L.; ABRANTES, M.R.; SOUZA, E.S.; SILVESTRE, K.S.; SAKAMOTO, S.M.; SILVA, J.B.A.D. Avaliação da qualidade da carne-de-sol produzida artesanalmente. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.73, n.2, p.218-2019, 2014.

ICMSF. International Comission on Microbiological Specification for Foods. Ecologia microbiana de los alimentos – fatores que afectan la supervivência de los microorganismos en los alimentos. 1. ed. Zaragoza, Acribia, v.1, 1980. 332p.

LEITE JR, A.F.S.L. Avaliação da qualidade microbiológica da carne de sol, comercializada à temperatura ambiente ou sob refrigeração, em Campina Grande, Paraíba. Higiêne Alimentar, v.14, n.60/69, p.87-92, 2000.

LITCHFIELD, J.H. Salmonella and the food industry: methods for isolation, identification and enumeration. Critical Reviews in Food Technology, v.3, p.415-456, 1973.

MBUGUA, S.K.; KARURI, E.G. preservation of beef using bacteriostatic chemicals and solar drying. Food and Nutrition Bulletin, v.15, n.3, p.262-268, 1994.

SHIMOKOMAKI, M.; FRANCO, B.D.M.G; CARVALHO JR, B; SANTOS, J.C. Carques e produtos afins; tecnologias e conservação – uma revisão. Boletim SBCTA, v.21, n.1, p.25-35, 1987.

SILVA, J.A. Extensão da vida-de-prateleira da carne bovina pela utilização de sanitizantes físicos e químicos, 1995. 119p. (Tese de Doutorado em Engenharia de Alimentos). Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), 1995.

SILVA, ND., JUNQUEIRA, VCA., SILVEIRA, NFDA., AL, E. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. 1. ed. Editora Blucher, 2017.

Published

2023-10-10

How to Cite

COELHO, A. A. da C.; GOMES, M. C.; SILVA, M. C. e; FIGUEIREDO, E. A. T. de; SILVA, A. M. Microbiological analysis of sundried meat produced and marked in the city of Novo Oriente/Ceará. Ciência Animal, [S. l.], v. 33, n. 3, p. 52 a 59, 2023. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/11619. Acesso em: 19 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais