IMPORTÂNCIA DOS AMINOÁCIDOS AROMÁTICOS FENILALANINA E TIROSINA NA NUTRIÇÃO DE PEIXES

Autori

  • Mariana Lins RODRIGUES Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Pesca e Recursos Pesqueiros, Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Altevir SIGNOR Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Pesca e Recursos Pesqueiros, Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Dacley Hertes NEU PPG em Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados, MS

Parole chiave:

Piscicultura, desempenho produtivo, respostas fisiológicas, metabolismo aminoácidos, exigências nutricionais

Abstract

Aminoácidos essenciais estão diretamente associados com a fisiologia dos peixes em sistemas de criação, desempenhando um papel essencial no metabolismo e produção de energia dos animais. Baseado no conceito de proteína ideal, a exigência adequada de proteína bruta e a inclusão de aminoácidos essenciais que são necessários nutricionalmente para melhorar a eficiência de utilização de nutrientes, desenvolvimento de órgãos, crescimento e formação de tecido muscular, sistema imunológico, reprodução e o bem-estar dos peixes. A fenilalanina é um aminoácido essencial que desempenha importante papel na biossíntese de outros aminoácidos e no sistema neurotransmissor e hormonal, obtendo de sua hidroxilação o aminoácido não-essencial tirosina. Nesse sentido, o objetivo desta revisão é demonstrar a importância dos aminoácidos fenilalanina e tirosina na nutrição de peixes e sua influência nos parâmetros de desempenho produtivo e reprodutivo de espécies comerciais.

Riferimenti bibliografici

ABIDI, S.F; KHAN, M.A. Total aromatic amino acid requirement of Indian major carp

Labeo rohita (Hamilton) fry. Aquaculture, v.267, p. 111-118, 2007.

ABIMORAD, E.G.; FAVERO, G.C.; SQUASSONI, G.H.; CARNEIRO, D. Dietary

digestible lysine requirement and essential amino acid to lysine ratio for pacu Piaractus

mesopotamicus. Aquaculture Nutrition, v.16, p.370-377, 2010.

ABIMORAD, E.G; CASTELLANI, D. Exigências nutricionais de aminoácidos para o

lambari-do-rabo amarelo baseadas na composição da carcaça e do músculo, Boletim do

Instituto de Pesca, v.37, p.31-38, 2011.

AHMED, I. Dietary total aromatic amino acid requirement and tyrosine replacement value

for phenylalanine in Indian major carp: Morisawa (Hamilton) fingerlings. Journal of Applied

Ichthyology, v.25, p.719-727, 2009.

BALDISSEROTTO, B.; CYRINO, J.E.P., URBINATI, E.C. Biologia e fisiologia de peixes

neotropicais de água doce. FUNEP, Jaboticabal, SP, 2014. 336pp.

BAKKE, A.M.; GLOVER, C.; KROGDAHL, Å. Feeding, digestion, and absorption of

nutrients. In: M. Grosell, A.P. Farrell & C.J. Brauner (eds.). Fish physiology, v.30, p.57-110,

BENDER, D.A. Amino Acid Metabolism. New York: Wiley-Blackwell. 2012. 478 pp.

BICUDO, A.J.A.; SADO, R.Y.; CYRINO, J.E.P. Dieta rylysine requerimento of juvenile

pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887). Aquaculture, v.97, p.151-156, 2009.

BORLONGAN, I.G. Dietary requirement of milkfish (Chanos chanos Forsskal) for total

aromatic amino acids. Aquaculture, v.102, p.309-317, 1992.

CALHEIROS, A.C.; REIS, R.P.; CASTELAR, B.; CAVALCANTI, D.N.; TEIXEIRA, V.L.

Review: Ulva spp. as a natural source of phenylalanine and tryptophan to be used as

anxiolytics in fish farming. Aquaculture, v.509, p.171-177, 2019.

CHANCE, R.E.; MERTZ, E.T.; HALVER, J.E. Nutrition of salmonid fishes. XII. Isoleucine

leucine valine and phenylalanine requirements of chinook salmon and interrelations between

isoleucine and leucine for growth, Journal Nutrition, v.83, p.177-185, 1964.

CYRINO, J.E.P.; CONTE, L.; CASTAGNOLLI, M.C. Criação de peixes em tanques–rede.

Simpósio brasileiro de aquicultura. 12a ed., São Paulo: ABRAq, 2002. 60p.

CZELUSNIAK, K.E.; BROCCO, A.; PEREIRA, D.F.; FREITAS, G.B.L. Farmacobotânica,

fitoquímica e farmacologia do Guaco: revisão considerando Mikania glomerata Sprengel e

Mikania laevigata Schulyz Bip. ex Baker. A Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v.14,

p.400-409, 2012.

DANUWAT, P.; RIMRUTHAI, P.; PHATTANAWAN, C.; PEERARAT, D. Determination

of Essential Amino Acids in Pangasius bocourti. Journal of Food Processing and

Technology, v.7, p.7-12, 2016.

FURUYA, W.M. Tabelas brasileiras para nutrição de Tilápias, 21a ed., Toledo: GFM, 2010.

p.

FURUYA, W.M.M.; MICHELATO, A.L.; SALARIO, T.P.; CRUZ, V.R.B.; FURUYA,

W.M. Estimation of the dietary essential amino acid requirements of colliroja Astyanax

fasciatus by using the ideal protein concept. Latin American Journal of Aquatic Research,

v.43, p.888-894, 2015.

Ciência Animal, v.29, n.4, p.71-83, 2019.

FRACALOSSI, D.M.; CYRINO, J.E.P. Nutriaqua: Nutrição e alimentação de espécies de

interesse para a aquicultura brasileira. Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia

Aquática, 2013. 375p.

FENG, L.; LI, W.; LIU, Y.; JIANG, W.D.; KUANG, S.Y.; JIANG, J.; TANG, L; WU, P.;

TANG, W.N.; ZHANG, Y.A; ZHOU, X.Q. Dietary phenylalanine-improved intestinal

barrier health in young grass carp (Ctenopharyngodon idella) is associated with increased

immune status and regulated gene expression of cytokines, tight junction proteins,

antioxidant enzymes, and related signaling molecules. Fish Shellfish Immunology, v.45,

p.495-509, 2015.

FRANCISCO Jr, W.E.; FRANCISCO, W. Proteínas: Hidrólise, precipitação e um tema para

o ensino de química. Revista Química Nova Escola., v.24, p.12-16, 2006.

FULLER, M.F. The encyclopedia of farm animal nutrition., CABI Publishing, 1rd edition,

USA. 2004. 800p.

HOULIHAN, D.F.; PEDERSEN, B.H.; STEFFENSEN, JF.; BRECHIN, J. Protein

Synthesis, Growth and Energetics in Larval Herring at Different Feeding Regimes. Fish

Physiology and Biochemistry, v.14, p.195-208, 1995.

KIM, K.I. Requirements for phenylalanine and replacement value of tyrosine for

phenylalanine in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)’, Aquaculture, v.113, p.243-250,

KIM, S.S.; RAHIMNEJAD, S.; SONG, J-W; LEE, J.K. Comparison of growth performance

and whole-body amino acid composition in Red Seabream (Pagrus major) fed free or

dipeptide form of phenylalanine. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, v.25, p.

-1144, 2012.

KLEIN, S., E.K. LORENZ, G.W. BUENO, A. SIGNOR, A. FEIDEN & W.R. BOSCOLO.

Levels of crude protein in diets for pacu (Piaractus mesopotamicus) from 150 to 400g reared

in cages. Archivos de Zootecnia., v.63, p.599-610, 2014.

LI, P.; MAI, K.; TRUSHENSKI, J.; WU, G. New developments in fish amino acid nutrition:

towards functional and environmentally oriented aquafeeds. Amino Acids, v.37, p.43–53,

LI, F.; FENG, L.; LIU, Y.; JIANG, W.D.; KUANG, S.Y.; JIANG, J.; LI, S.H.; TANG, L.;

ZHOU, X.Q. Effects of dietary phenylalanine on growth, digestive and brush border enzyme

activities and antioxidant capacity in the hepatopancreas and intestine of young grass carp

(Ctenopharyngodon idella). Aquaculture Nutrition, v.21, p.913-925, 2015.

LIAPI, C.; FESKOU, I.; ZARROS, A.; CARAGEORGIOU, H.; GALANOPOULOU, P.;

TSAKIRIS, S. Equilibrated diet restores the effects of early age choline-deficient feeding on

rat brain antioxidant status and enzyme activities: the role of homocysteine, L-phenylalanine,

and L-alanine. Metabolic Brain Disease, v.23, p.289-301, 2008.

LIMA, C.S.; SILVEIRA, M.M.; TUESTA, G.M.R. Nutrição proteica para peixes. Ciência

Animal, v.25, p.27-34, 2015.

MOZANZADEH, M.T.; YAGHOUBI; M.; MARAMMAZI, J.G.; SAFARI, O.; GISBERT,

E. Effects of dietary protein and essential amino acid deficiencies on growth, body

composition, and digestive enzyme activities of silvery-black porgy (Sparidentex hasta).

International Aquatic Research, v.10, p.45-55, 2018.

MCMAHON, K.W.; THORROLD, S.R.; ELSDON, T.S.; MCCARTHY, M.D. Trophic

discrimination of stable nitrogen isotopes in amino acids varies with diet quality in a marine

fish. Limnology and Oceanography, v.60, p.1076-1087, 2015.

NELSON, D.L.; COX, M.M. Princípios de bioquímica de Lehninger. Artmed, 6ª ed.,

Artmed, Porto Alegre, RS, 2014. 1312p.

NRC Nutrient requirements of fish and shrimp. National Academies Press, Washington,

USA, 2011. 1298p.

PEZZATO, L.E.; BARROS, M.M.; FRACALOSSI, D.M.; CYRINO, J.E.P. Nutrição de

peixes. In: CYRINO, J.E.P. (ed.). Tópicos especiais em piscicultura de água doce tropical

intensiva. Sociedade Brasileira de Aqüicultura e Biologia Aquática, TecArt, v.5, p.75-170,

REN, M.; LIU, B.; HABTE-TSION, H.M.; GE, X.; XIE, J.; ZHOU, Q.; LIANG, H., ZHAO,

Z.; PAN, L. Dietary phenylalanine requirement and tyrosine replacement value for

phenylalanine of juvenile blunt snout bream, Megalobrama amblycephala. Aquaculture,

v.442, p.51-57, 2015.

RONNESTAD, I.; KAMISAKA, Y.; CONCEICAO, L.E.C.; MORAIS, S.; TONHEIM, S.K.

Digestive physiology of marine fish larvae: hormonal control and processing capacity for

proteins, peptides and amino acids. Aquaculture, v.268, p.2-97, 2007.

RODRIGUES, A.P.O.; LIMA, A.E.; ALVES, A.L.; ROSA, D.K.; TORATI, L.S.; SANTOS,

V.R.V. Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Embrapa, Brasília, DF.

440p.

SAKOMURA, N.K.; SILVA, J.H.V.; COSTA, F.G.P.; FERNANDES, J.B.K.;

HAUSCHILD, L. Nutrição de não ruminantes, 1ª ed., Jaboticabal: FUNEP, 2014. 678p.

SALDANHA, C. Aspectos bioquímicos e clínicos da fenilcetonúria, Actas Bioquímica, v.8,

p.79-87, 2007.

SANTOS, F.W.B. Nutrição de peixes de água doce: definições, perspectivas e avanços

científicos. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v.1, p.1-36, 2015.

SHNITKO, T.A.; TAYLOR, S.C.; STRINGFIELD, S.J.; ZANDY, S.L.; COFRESÍ, R.U.;

DOHERTY, J.M.; LYNCH, W.B.; BOETTIGER, C.A.; GONZALES, R.A.; ROBINSON,

D.L. Acute phenylalanine/tyrosine depletion of phasic dopamine in the rat brain.

Psychopharmacology, v.233, p.2045-2054, 2016.

SMITH, C.; MARKS, A.D.; LIEBERMAN, M. Bioquímica médica básica de Marks: uma

abordagem clínica. 2ª ed., Porto Alegre: Artmed, 2007, 992p.

TACON, A.G.J.; COWEY, C.B. Protein and amino acid requirement. In: TYTLER, P.;

CALOW, P. Fish energetics: new perspectives. London: Croom Helm, 1985. 352p.

WANG, X.; HOU, Y.; LIU, L.; LI, J.; DU, G.; CHEN, J.; WANG, M. A new approach for

the efficient synthesis of phenyllactic acid from L-phenylalanine: Pathway design and

cofactor engineering. Journal of Food Biochemistry, v.12584, p.1-9, 2018.

WEN, Z.P.; ZHOU, X.Q.; FENG, L.; JIANG, J.; LIU, Y. Effect of dietary pantothenic acid

supplement on growth, body composition and intestinal enzyme activities of juvenile Jian

carp (Cyprinus carpio var. Jian). Aquaculture Nutrition, v.15, p.470-476, 2009.

WILSON, R.P. Protein and amino acids, In: J.E. Halver & R.W. Hardy (eds.). Fish Nutrition.

Elsevier Science, 3rd edition, San Diego, USA, p.144-179, 2002.

WU, G. Amino Acids Biochemistry and Nutrition, 1ª ed, CRC Press, Boca Raton, FL., 2013,

p.

WU, G. Dietary requirements of synthesizable amino acids by animals: a paradigm shift in

protein nutrition. Journal of Animal Science and Biotechnology, v.5, p.1-12, 2014.

WU, G.; WU, Z.; DAI, Z.; YANG, Y.; WANG, W.; LIU, C.; WANG, B.; WANG, J.; YIN,

Y. Dietary requirements of ‘‘nutritionally non-essential amino acids’’ by animals and

humans. Amino Acids, v.44, p.1107-1113, 2013.

YAMASHIRO, D.; NEU, D. H.; MORO, E. B; FEIDEN, A.; SIGNOR, A.; BOSCOLO, W.

R.; BITTENCOURT, F. ‘Performance and Muscular Development of Nile Tilapia Larvae

(Oreochromis niloticus) Fed Increasing Concentrations of Phenylalanine. Journal of

Agricultural Science, v.7, p.900-910, 2016.

ZEHRA, S.; KHAN., M.A. Dietary phenylalanine requirement and tyrosine replacement

value for phenylalanine for fingerling Catla catla (Hamilton). Aquaculture, v.433, p.256-

, 2014.

Downloads

Pubblicato

2019-12-31

Come citare

RODRIGUES, M. L.; SIGNOR, A.; NEU, D. H. IMPORTÂNCIA DOS AMINOÁCIDOS AROMÁTICOS FENILALANINA E TIROSINA NA NUTRIÇÃO DE PEIXES. Ciência Animal, [S. l.], v. 29, n. 4, p. 71–83, 2019. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9773. Acesso em: 4 lug. 2024.

Fascicolo

Sezione

Artigos de Revisão