Economic viability in the production of slow-growing broiler chicken in Rio Branco/Acre

Authors

  • Marina Farias de ALBUQUERQUE Programa de Pós-graduação em Sanidade e Produção Animal Sustentável na Amazônia Ocidental da Universidade Federal do Acre
  • Eduardo Mitke Brandão REIS Programa de Pós-graduação em Sanidade e Produção Animal Sustentável na Amazônia Ocidental da Universidade Federal do Acre

Keywords:

Production cost, Free-range chicken, Scenario analysis

Abstract

Brazil stands out worldwide in the production of broiler chickens based on the integration model. Some farmers have migrated to independent models in the semi-confined system of free-range chickens to meet a niche market and obtain greater profitability. Thus, this study aimed to know the production costs and the result of a production cycle of slow-growing broiler chickens raised in a semi-intensive system in Rio Branco, Acre. The study was developed from the simulation of the creation of slow-growing chickens from the "heavy red" lineage in a semi-confined system. The production cost was calculated using two methodologies, the operating cost and the total cost. The gross margin (GM), the net margin (NM), and the result were also calculated. The MOP scenario analysis (most likely, optimistic, and pessimistic) was performed. The food item was the highest cost. In all scenarios, the revenues was sufficient to cover costs. However, in the pessimistic scenario, profitability was low and the result was negative. The high value of feed inputs makes the activity economically unviable.

References

ABPA. Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório anual 2021. São Paulo, 2021. 75p.

CARVALHO, F.D.M.; FIÚZA, M.A.; LOPES, M.A. Determinação de custos como ação de competitividade: estudo de um caso na avicultura de corte. Ciência e Agrotecnologia, v.32, n.3, p.908-913, 2008.

COSTA, M.V.; CASTRO, W.L.; BOTELHO, F.B. Custo de produção na avicultura alternativa do Distrito Federal. In: Anais do XLIII Congresso Brasileiro de Economia e Sociologia Rural. Ribeirão Preto, 2005.

DOS SANTOS, L.I.; DOS SANTOS, A.O.; AUGUSTO, E.E.; GAZOLI, M.R. dos S.; PANDOLFI, M.A.C. Evolução do mercado do frango caipira no Brasil. Revista Interface Tecnológica, v.17, n.2, p.567-577, 2020.

FIGUEIREDO, E.A.P.; SCHMIDT, G.S.; AVILA, V.S.; JAENISCH, F.R.F.; PAIVA, D.P. Recomendações técnicas para a produção, abate, processamento e comercialização de frangos de corte coloniais. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves. 2007.

FONSECA, A.V.V.; BRAGA, M.J. Dependência produtiva dos avicultores integrados de Viçosa. Revista de Política Agrícola, v.26, n.2, p.62-73, 2017.

GROPELLI, A.A.; NIKBAKHT, E. Administração Financeira. 2ª ed., São Paulo: Saraiva, 2002. 512p.

GUARESKI, A.H.P.; ZACHOW, M.; FACHIN, G.; RIBEIRO, W. Sistema contratual de integração: vantagens e desvantagens percebidas pelos produtores de frangos de corte na região de Cafelândia – Paraná. Revista de Gestão e Organizações Cooperativas, v.6, n.11, p.43-60, 2019.

GUATO, C.A.; GOMES, F.A.; FREITAS, H.J. DOS SANTOS, F.G. de A.; ZANFANGNINI, L.G.; SANDRA, I. de O.; AVILA, R.L. Extrato de orégano (Origanum vulgare) em frangos de corte machos de linhagem caipira criados na Amazônia Ocidental. South American Jornal, v.7, n.1, p.325-342, 2020.

GUIDUCCI, R.C.N.; ALVES, E.R.A.; LIMA FILHO, J.R.; MOTA, M.M. Viabilidade econômica de sistemas de produção agropecuários: metodologia e estudos de caso. 1.ed. Brasília: Embrapa, 2012. 535p.

IBGE. Instituto Brasileiro de geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017. Rio de Janeiro, 2017. 109p. Disponível em: <https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/3096/ agro_2017_resultados_definitivos.pdf/>. Acesso em: 08 mai. 2021.

KRUGER, S.D.; PEROSSO, R.A. Análise da rentabilidade na produção de frango convencional no sistema de parceria e a produção de frango caipira de forma independente. Revista Cadernos de Economia, v.21, n.37, p.63-86, 2017.

LOPES, M.A.; CARDOSO, M.G.; CARVALHO, F.M.; LIMA, A.L.R.; DIAS, A.S.; CARMO, E.A. Efeito do tipo de sistema de criação nos resultados econômicos de sistemas de produção de leite na região de Lavras (MG) nos anos 2004 e 2005. Ciência Animal Brasileira, v.8, n.3, p.359-371, 2007.

LOPES, M.A.; MORAES, F.; BRUHN, F.R.P.; PERES, A.A.C.; LIMA, A.L.R.; REIS, E.M.B.; VIAFARA, J.A.S. Rentabilidad económica de la actividad lechera de unidades demonstrativas del programa Balde Lleno, en Río de janeiro, Brasil. Revista Medicina Veterinária, v.1, n.38, p.15-27, 2019.

LUCCARELLI, R.S.; DOS SANTOS, G. Análise da viabilidade econômica da pecuária de corte na fase de cria, no município de Itapira-SP. Revista IPecege, v.2, n.4, p.73-82, 2016.

MATSUNAGA, M.; BEMELMANS, P.F.; TOLEDO, P.E.N.; DULLEY, R.D.; OKAWA, H.; PEDROSO, I.A. Metodologia de custo de produção utilizada pelo IEA. In: Anais Seminário Internacional Sobre Custos de Produção na Agricultura, v.23, n.1, p.123-139, 1976.

MIELE, M.; ABREU, P.G.; ABREU, V.M.N.; JAENISCH, F.R.F.; MARTINS, F.M.; MAZZUCO, H.; SANDI, A.J.; SANTOS FILHO, J.I.; TREVISO, I.M. Coeficientes técnicos para o cálculo do custo de produção de frango de corte, 2010. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2010a. 14p.

MIELE, M.; MARTINS, F.M.; SANTOS FILHO, J.I.; SANDI, A.J. Metodologia para cálculo do custo de produção de frango de corte – versão 2. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2010b. 23p.

MORAIS, J.; FERREIRA, P.B.; JACOME, I.M.T.D.; MELLO, R.; BREDA, F.C.; RORATO, P.R.N. Curva de crescimento de diferentes linhagens de frango de corte caipira. Ciência Rural, v.45, n.10, p.1872-1878, 2015.

OIAGEN, R.P.; BARCELLOS, J.O.J.; CHISTOFARI, L.; CASTRO, E.E.C; CANOZZI, M.E.A. Custo de produção em terneiros de corte: uma revisão. Veterinária em Foco, v.3, n.2, p.169-180, 2006.

REIS, E.M.B.; LOPES, M.A.; DOS SANTOS, G.; GUIMARÃES, A.M. Custo de produção de fêmeas bovinas leiteiras durante as fases de cria e de recria: um estudo de caso. Medicina veterinária, v.12, n.1, p.37-45, 2018.

RIBEIRO, R.R.M.; GAYEGO, F.; MATTIELLO, K.; OLIVEIRA, N.C. Aplicação da margem de contribuição como instrumento de decisão em uma granja de frangos de corte com e sem integração à agroindústria. Custos e Agronegócio Online, v.9, n.3, p.196-219, 2013.

SANTOS, J.F.; GRANGEIRO, J.I.T. Desempenho de aves caipira de corte alimentadas com mandioca e palma forrageira enriquecidas com levedura. Tecnologia & Ciência Agropecuária, v.6, n.2, p.49-54, 2012.

SANTOS, M.B.; CUNHA, F.S.A; SANTOS, J.S; ALBUQUERQUE, J.G.S.S; OLIVEIRA, A.T. Análise econômica da produção de frango de corte caipira em duas cidades do médio sertão de Alagoas, Nordeste do Brasil. Diversitas Journal, v.5, n.3, p.2129-2139, 2020.

SCANAGATTA, C; MULLER, P.; SCHEREN, G. PAULO, J.C. Análise de investimento em avicultura de corte: estudo de caso na Região Oeste Catarinense. Custos e Agronegócio Online, v.15, n. Edição Especial, p.325-348, 2019.

VALENTIM, J.K.; BARBOSA, D.K.; CAMPOS, C.A.; PIETRAMALE, R.T.R.; CASTILHO, V.A.R.; SERPA, F.C.; PRZYBULINSKI, B.B.; MENDES, J.P. Custos de produção de aves tipo caipira. In: Anais Encontro Internacional de Gestão, Desenvolvimento e Inovação, v.3, n.1, p.1-11, 2019.

Published

2022-12-25

How to Cite

ALBUQUERQUE, M. F. de; REIS, E. M. B. Economic viability in the production of slow-growing broiler chicken in Rio Branco/Acre. Ciência Animal, [S. l.], v. 32, n. 4, p. 20–28, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9949. Acesso em: 6 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais