Use of propolis for weaned piglets

Authors

  • Larissa Marques HIGANO Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)
  • Charles KIEFER Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (UFMS)
  • Camilla Mendonça SILVA Pesquisadora PNPD/CAPES (UFS)

Keywords:

Antimicrobials, Piglets, Propolis

Abstract

The inclusion of antimicrobial performance enhancers in animal diets has been progressively restricted, result of a greater concern for the safety and quality of the food, increasingly stimulating the search for natural alternative additives. Thus, this study was aimed at conducting a literature review of the propolis efficiency as a substitute for conventional antibiotics used as growth promoters in the performance of weaned piglets. Although it is expected that propolis, such as antibiotics, influences pathogenic microorganisms in weaned piglets, more detailed studies should be carried out to establish minimum therapeutic parameters. In addition, the different types of propolis should be standardized, to allow a minimum standard chemical composition. The literature has demonstrated beneficial effects with the use of propolis in animal production, however, the results are divergent, mainly due to the environment of health challenge imposed on the animals studied.

References

ANJUM, S.I., ULLAH, A., KHAN, K.A., ATTAULLAH, M., KHAN, H., ALI, H., BASHIR, M.A.; TAHIR, M.; ANSARI, M.J.; GHRAMH, H.A.; ADGABA, N.; DASH, C. K. Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi Journal of Biological Sciences, v.26, n.7, p.1695-1703, 2018.

ALENCAR, S.M.; AGUIAR, CL; GUZMÁN, J.P; PARK, Y.K. Composição química de Baccharis dracunculifolia, fonte botânica das própolis dos estados de São Paulo e Minas Gerais. Ciência Rural, v.35, n.4, p.909-915, 2005.

APLEY, M.D.; BUSH, E.J.; MORRISON, R.B.; SINGER, R.S.; SNELSON, H. Use estimates of in-feed antimicrobials in swine production in the United States. Food Borne Pathogens and Disease, v.9, n.3, p.272-279, 2012.

ARAUCO, L.R.R.; STÉFANI, M.V.D.; NAKAGHI, L.O.; OLIVEIRA-BAHIA, V.R.L. Histologia do rim, fígado e intestino de girinos de rã-touro (Rana catesbeiana) alimentados com dietas contendo própolis. Ciência Rural, v.37, n.1, p.1436-1441, 2007.

BARTON, M.D.; Impact of antibiotic use in the swine industry. Current Opinion in Microbiology, v.15, n.1, p.9-19, 2014.

BATISTA, L.L.V.; CAMPESATTO, E.A.; ASSIS, M.L.B.; BARBOSA, A.P.F.; GRILLO, L.A.M.; DORNELAS, C.B. Estudo comparativo do uso tópico de própolis verde e vermelha na reparação de feridas em ratos. Revista do Colégio Brasileiro de Cirurgiões, v.39, n.6, p.515-520, 2012.

BITTENCOURT, F.O.; PADILHA, F.F.; SIQUEIRA, A.L.; DANTAS, C.G.; MENDONÇA, L.S.; ARAÚJO, Y.L.F.M.; ARAÚJO, E.D.; CARDOSO, J.C. Avaliação da atividade antifúngica de formulações semisólidas contendo extrato hidroalcoólico de própolis vermelha. Scientia Plena, v.10, n.10, p.1-11, 2014.

BURDOCK, G.A. Rebew of the biological proportions and toxicity of bee própolis. Food and Chemical toxology, v.36, n.4, p.347-363, 1998.

BREYER, H.F.E.; BREYER, E.D.H.; CELLA, I. Produção e beneficiamento da própolis. Florianapolis: Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, 2016. 21p. (Boletim Técnico)

CAUICH-KUMUL, R., CAMPOS, M.R.S. Bee propolis: Properties, chemical composition, applications, and potential health effects. In: CAMPOS, M.R.S. Bioactive Compounds. Health Benefits and Potential Applications: 1ªed., Science Direct, p.227–243, 2019.

COELHO, M.S.; SILVA, J.H.V.; OLIVEIRA, E.R.A.; AMÂNCIO, A.L.L.; SILVA, N.V.; LIMA, R.M.B. Propolis and its use in production animal. Archivos de Zootecnia, v.59, p.95-112, 2010.

COLLINGTON, G.K.; PARKER, D.S.; ARMSTRONG, D.G. The influence of inclusion of either na antibiotc or a probiotic in the diet the development of digestive enzyme activity in the pig. The BritishJournal of Nutrition, v.64, n.1, p.59-70, 1990.

DE ANGELIS, M.; SIRAGUSA, S.; BERLOCO, M.; CAPUTO, L.; SETTANNI, L.; ALFONSI, G.; AMERIO, M.; GRANDI, A.; RAGNI, A. GOBBETTI, M. Selection of potential probiotic lactobacilli from pig feces to be used as addittives in pellited feeding. Research in Microbiology, v.157, n.8, p792-801, 2006.

DE-MELO, A.A.M.; MATSUDA, A.H.; FREITAS, A.S.; BARTH, O.M.; MURANDIAN, L.B.A. Antioxidant activity of propolis. Pesquisa Agropecuária Tropical, v.44, p.341-348, 2014.

DRUMMOND, S.; PERECMANIS, S. Genes de enterotoxinas e perfil antimicrobiano de Escherichia coli isoladas de suínos hígidos no Distrito Federal. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.65, n.4, p.1005-1009, 2013.

EYNG, C.; MURAKAMI, A.E.; PEDROSO, R.B.; SILVEIRA, T.G.V.; LOURENÇO,

D.A.L.; GARCIA, A.F.Q.M. Crude própolis as na immunostimulatimulating agente in brroiler feed during the starter phase. Semina: Ciências Agrárias, v.34, n.5, p.2511-2522, 2014.

FISCHER, G.; HÜBNER, S.O.; VARGAS, G.D.; VIDOR, T. Imunomodulação pela própolis. Arquivos do Instituto Biológico, v.75, n.2, p.247-253, 2008.

FRANCO, S.S.; ROSA, A.P.; LENGLER, S.; UTTPATEL, R.; ZANELLA, I.; GRESSLER, C.; SOUZA, H.M. Índices produtivos e rendimento de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas contendo níveis de extrato etanólico de própolis ou promotores de crescimento convencionais. Revista Ciência Rural, v.37, n.6, p.1765-1771, 2007.

GARCIA, R.C.; SÁ, M.E.P.; LANGONI, H.; FUNARI, S.R.C. Effect of the alcoholic extract of própolis on biochemical profile and performance of young female rabbits. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v.26, p.57-67, 2004.

GOMES, M.F.F. Atividade antimicrobiana in vitro da própolis produzida no município de Terenos-MS: microrganismos patógenos e ambiente ruminal. 2014. 78p. Tese (Doutorado em Ciência Animal), Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, 2014.

GONÇALVES, L.M.P.; KIEFER, C.; SILVA, C.M.; LEAL, C.R.B.; ALENCAR, S.A.S.; CARVALHO, K.C.N.C.; RUFINO, L.M. Propolis extract in the diet of weaned piglets. Ciência Rural, v.48, n.1, p.1-7, 2018.

IKEDA, N.Y. Utilização de própolis e probióticos em dietas de leitões recém-desmamados. 2015.76p. Dissertação (Mestrado em Ciências) – Programa de Pós-graduação em Ciências e Pastagens, Universidade de São Paulo, 2015.

ITO, E.H.; SILVA, N.V.P.; ORSI, O.; BERTO, D.A.; GOMES, S.M.A. Uso da própolis em ração de leitões desmamados. Pubvet, v.3, n.4, p.10-13, 2009.

LIMA, M.G.D.E. A produção de própolis no Brasil. São Paulo; São Sebastião. 120p, 2006.

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). http://www.agricultura.gov.br/, Instrução Normativa nº 3, de 19/01/2001 do Dep. de Inspeção de Produtos de Origem Animal, do Ministério da Agricultura. O anexo VII, 2001.

LUSTOSA, S.R.; GALINDO, A.B.; NUNES, L.C.C.; RANDAU, K.P.; ROLIM NETO, P.J. Própolis: atualizações sobre a química e a farmacologia. Brazilian Journal of Pharmacognosy, v.18, n.3, p.447-454, 2008.

MARTINS, A.A; CAMPANINI, D.; CARVALHO, P.G.B.; CARVALHO, R.H. Aspectos gerais do desmame de leitões. Ciência Veterinária UniFil, v.1, n.2, p.2-9, 2018.

MENTEN, J.F.M. Eficácia, efeito sinérgico e modo de ação de agentes antimicrobianos como promotores de crescimento em suínos. 1995. 106p. Tese (Doutorado em Docência), Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiros”, 1995.

MEURER, F.; COSTA, M.M.; BARROS, D.A.D.; OLIVEIRA, S.T.L.; PAIXÃO, P.S. Brown propolis extract in feed as a growth promoter of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fingerlings. Aquaculture Research, v.40, p.603-608, 2009.

MIRZOEVA, O.K.; GRISHANIN, R.N.; CALDER, P.C. Antimicrobial action of própolis and some of its componentes: the effects on growth membrane potential and motility of bacterea. Mcrobiological Research, v.152, n.3, p.239-246, 1997.

MOT, D.; TÎRZIU, E.; NICHITA. Study of Bactericidal Properties of Propolis. Papers:

Animal Science and Biotechnologies, v.47, p.256-258, 2014.

NADIMPALLI, M.; ASTAGNEAU-DELAROCQUE, E.; LOVE, D.C.; PRICE, L.B.; HUYNH, B.T.; COLLARD, J.M.; LAY, K.S.; BORAND, L.; NDIR, A.; WALSH, T.R.; GUILLEMONT, D. Combating Global Antibiotic Resistance: Emerging One Health Concerns in Lower- and Middle-Income Countries. Clinical Infectious Diseases, v.66, n.6, p.963-969, 2018.

NARANJO, F.S.; GONZALEZ, L.M.P. Evaluating ethanolic extract of propolis in broiler chicken development and immunity. Spei Domus, v.10, n.21, p.9-27, 2014.

OZDAL, T.; KAPLAN-SARI, G.; MUTLU-ALTUNDAG, E.; BOYACIOGLU, D.; CAPANOGLU, E. Evaluation of Turkish propolis for its chemical composition, antioxidant capacity, anti-proliferative effect on several human breast cancer cell lines and proliferative effect on fibroblasts and mouse mesenchymal stem cell line. Journal of Apicultural Research, v.57, n.5, p.627-638, 2018.

PAULINO, F.D.G. Produtos da colmeia. In: Souza, D.C. (Ed). Apicultura: manual do agente de desenvolvimento rural. Brasília: SEBRAE, 2004. 187p.

PARK, Y.K.; KOO, M.H.; ABREU, J.A.S.; IKEGAKI, M.; CURY, J.A.; ROSALEN, P.R. Antimicrobial activuty of própolis on oral microorganismis. Current Microbiology, v.36, n.1, p.24-28, 1998.

PARK, Y.K.; ALENCAR, S.M.A.; SCAPARINE, A.R.P.; AGUIAR, C.L. Própolis produzida no Sul do Brasil, Argentina e Uruguai: Evidências fotoquímicas de sua origem vegetal. Ciência Rural, v.32, n.6, p.997-1003, 2002.

PINTO, L.M.A.; PRADO, N.R.T.; CARVALHO, L.B. Propriedades, usos e aplicações da própolis. Revista Eletrônica de Farmácia, v.8, n.1, p.1-13, 2011.

RAMOS, A.C.; MILANEZI, A.; COSTA, L.B.; MAITO, C.D.; MELO, A.D.B.; PASCHOAL, A.F.L.; MAIORKA, A.; MACHADO JÚNIOR, P.C.; MAZUTTI, K. Effect of lincomycin used as performance enhancer on the incidence of diarrhea and performance of nursery pigs. Revista de Ciência Animal, v.14, n.1, p.129-138, 2016.

SANTOS, W.G.; FILGUEIRAS, E.P.; BERTCHINI, A.Ç.; FIALHO, E.T.; LIMA, J.A.F.;

BRITO, M.A.V.P. Manose na alimentação de leitões na fase de creche (desempenho, pH do trato grantrintestinal e peso dos órgão). Ciência e Agrotecnologia, v.27, n.3, p.696-702, 2006.

SARIÇOBAN, C.; YERLIKAYA, S. As a Protective Material: Propolis. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, v.22, n.2, p.56-63, 2016.

SCANDOLERA, A.J.; THOMAZ, M.C.; KRONKA, R.N.; BUDINO, F.E.L.; FRAGA,

A.L.;HUAYNATE, R.A.R.; RUIZ, U.S.; CRISTANI, J. Hidrolisados proteicos de mucosa intestinal, levedura e proteína isolada de soja em dietas com leite em póintegral para leitões desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.4, p.2355- 2368, 2008.

SEGUENI, N.; ZELLAGUI, A.; MOUSSAOUI, F.; LAHOUEL, M., RHOUATI, S. Flavonoids from Algerian própolis. Arabian Journal of Chemistry, v.5, n.1, p.1-4, 2013.

SFORCIN, J.M.; BANKOVA, V. Propolis: is there a potencial for the desvelpment of drugs? Journal of thopharmacology, v.133, n.2, p.253-260, 2011.

SILVA, L.P.; NÖRNBERG, J.L. Prebióticos na nutrição de não ruminantes. Ciência Rural, v.33, n.1, p.983-990, 2003.

SILVA, M.S.S.; CITÓ, A.M.G.L.; CHAVES, M.H.; LOPES, J.A.P. Cycloartane triterpenoids of propolis from Teresina, PI. Química Nova, v.28, n.5, p.801-804, 2005.

THACKER, P.A. Alternatives to antibiotics as growth promoters for use in swine production: a review. Journal of Animal Science and Biotechnology, v.4, n.35, p.2-15, 2013.

UCZAY, J.; LAZZARI, R.; PIANESSO, D.; ADORIAN, T.J.; MOMBACH, P.I.; DECARLI, J.A. Evaluación del propóleo como promotor de crecimiento en la carpa común (Cyprinus carpio). Revista Científica, v.21, n.5, p.408-413, 2011.

VARGAS, A.C.; LOGUERCIO, A.P.; WITT, N.M.; COSTA, M.M.; SILVA, M.S.; VIANA, L.R. Atividade antimicrobiana “in vitro” de extrato alcoólico de própolis. Ciência Rural, v.34, n.1, p.159-163, 2004.

XIONG, W.; SUN, Y.; ZENG, Z. Antimicrobial use and antimicrobial resistance in food animals. Environmental Science and Pollution Research, v.25, n.1, p.18377–1838, 2018.

Published

2022-11-25

How to Cite

HIGANO, L. M. .; KIEFER, C. .; SILVA, C. M. . Use of propolis for weaned piglets. Ciência Animal, [S. l.], v. 30, n. 3, p. 97–108, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9739. Acesso em: 24 aug. 2024.