Hygienic-sanitary evaluation of fish sales in the Caucaia municipality

Authors

  • Michelle Costa e SILVA Faculdade Terra Nordeste (FATENE)
  • Daniel Moraes BARROS Faculdade Terra Nordeste (FATENE)
  • Emilia de Castro SOARES Faculdade Terra Nordeste (FATENE)
  • Brena Kelly do Nascimento PAIVA Faculdade Terra Nordeste (FATENE)
  • Gabriel Magalhães da COSTA Faculdade Terra Nordeste (FATENE)

Keywords:

Fish, Hygiene, Conservation

Abstract

Fish consumption has increased significantly in recent years in Brazil, especially in the Northeast. Despite the large fish trade in the region of the municipality of Caucaia in Ceará, it is not known about the quality, hygienic and, sanitary conditions of the fish sold in this locality. Therefore, the objective of this study was to evaluate the hygienic-sanitary conditions of Caucaia’s fish outlets, as well as the freshness characteristics of this product marketed in this municipality. Twenty-two fish outlets were visited (3 in the center of Caucaia and 19 beach huts). It was observed that the points of sale located in both the urban center and the beach region did not obey the binary shelf-temperature time and did not present adequate conservation infrastructures, where 50% of the visited establishments did not have basic sanitation. All fish marketing sites in the municipality did not follow the rules of good handling and hygiene practices. In addition, the marketed fish presented characteristics that were outside the quality standards for consumption. In view of this, it can be concluded that establishments that sell fish in the municipality of Caucaia present inadequate conditions for handling and conservation of products, characterizing as a potential risk to the food safety of consumers.

References

ADAMS, M.; MOTARJEMI, Y. Organização Mundial da Saúde: Segurança básica dos alimentos para profissionais de saúde. 1ª ed., São Paulo: Roca, 2002. 128p.

ALVES, A.X.; DIAS, B.C.B.; DOS SANTOS, J.C.M; FONTES, V.B; CORDEIRO, C.A.M. Análise descritiva das condições higiênico-sanitárias na comercialização de pescados do município de Castanhal-Pará. Congresso técnico científico da engenharia e da agronomia contecc’2017 Hangar Convenções e Feiras da Amazônia. 8 - 11 de agosto. Belém/PA. 2017.

BRASIL, Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Portaria n° 185, de 13 de maio de 1997. Aprova o Regulamento sobre Técnico de Identidade e Qualidade de Peixe Fresco (Inteiro e Eviscerado) e seus Anexos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, p.10282, 19/05/1997. Seção 1.

BRASIL. Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância Sanitária. Portaria n° 326-SVS/MS de 30 de julho de 1997. Aprova o regulamento técnico sobre as condições higiênico-sanitárias e de Boas Práticas de Fabricação para estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos.

CARELLE, A.C; CÂNDIDO, C.C. Manipulação e higiene dos alimentos, 2ª ed., São Paulo: Érica, 2014. 168p.

DA SILVA, M.L.; MATTÉ, G.R; MATTÉ, M.H. Aspectos sanitários da comercialização de pescado em feiras livres da cidade de São Paulo, SP/Brasil. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.67, n.3, p.208-214, 2008.

EVANGELISTA, B.; DAMACENA, S.S; CARDOSO, L.G; MARQUES, V.F; SILVA, I.P. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v.11, n.1, p.60-74, 2017.

GERMANO, P.M.L.; GERMANO, M.I.S. Sistema de gestão: qualidade e segurança dos alimentos. Barueri, 7ª ed., SP: Manole, 2013. 37p.

LOURENÇO, H.M.; CARDOSO, C.; AFONSO, C. “Avaliação de riscos de contaminantes químicos inorgânicos em pescado” Riscos e Alimentos, Autoridade de Segurança Alimentar e Económica - ASAE, n.4, p.7-10, 2012. Disponível em www.asae.pt

MARCHI, D.M.; BAGGIO, M.; TEO, C.R.P.A.; BUSATO, M.A. Ocorrência de surtos de doenças transmitidas por alimentos no Município de Chapecó, Estado de Santa Catarina, Brasil, no período de 1995 a 2007. Epidemiologia Serviço de Saúde, Brasília, v.20, n.3, p.401-407, 2011.

OLIVEIRA, E.R.N.; VIEGAS, E.M.M. Qualidade do Pescado. In: RANZANI-PAIVA, M.J.T.; TAKEMOTO, R.M.; LIZAMA, M.A.P. Sanidade de Organismos Aquáticos. 1a ed., São Paulo: Livraria Varela. Parte VI. Cap 21, 2004. p.415-426.

PEREIRA, D.S.; JULIÃO, L.; SUCASAS, L.F.A.; SAWAY da SILVA, L.K.; GALVÃO, J.A.; OETTERER, M. Boas práticas para manipuladores de pescado: O pescado e o uso do frio. 1a ed., GETEP: Piracicaba, 2009. 20p.

PINTO, L.Í.F; BORGES, J.M; ABREU, M.M; CASTRO, A.S.; DE ALENCAR, G.R.R; FEITOSA, R.G.N. In: VII CONNEPI - Congresso Norte Nordeste de Pesquisa e Inovação. Avaliação das condições higiênico-sanitárias das bancas de comercialização de peixe no mercado do peixe na cidade de Teresina-PI, p.1-7, 2012.

Published

2022-11-19

How to Cite

SILVA, M. C. e .; BARROS, D. M. .; SOARES, E. de C. .; PAIVA, B. K. do N. .; COSTA, G. M. da . Hygienic-sanitary evaluation of fish sales in the Caucaia municipality. Ciência Animal, [S. l.], v. 30, n. 2, p. 1–08, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9584. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais