Performance and carcass characteristics of lambs fed cassava foliage silage

Authors

  • Márcia Marise de Freitas CAÇÃO Polo Regional Médio Paranapanema/Apta/SAA/SP
  • Laucir Glauco GÊNOVA Polo Regional Médio Paranapanema/Apta/SAA/SP
  • Gabriela AFERRI Instituto de Zootecnia/Apta/SAA-SP
  • Gilmara Bruschi SANTOS FATEC de Ourinhos
  • Mauro Sartori BUENO Instituto de Zootecnia/Apta/SAA-SP

Keywords:

Ruminal degradability, Fat thickness, Rib eye area, Sheep

Abstract

Twenty-four crossbred lambs, complete males in finishing, were used to evaluate the replacement of Tifton 85 hay by cassava foliage silage on animal performance and carcass characteristics. The animals were distributed in treatments that consisted of 4 levels of replacement of hay by cassava foliage silage (0, 33, 67 and 100%) in diets containing 60% concentrate and 40% roughage. Cassava foliage silage had lower neutral detergent fiber content (56.81%) than hay (79.71%), with higher lignin content (14.37 and 5.24%, respectively), leading at lower values of effective degradability (5%/h) and potential degradability, with greater non-degradable residue for cassava foliage silage. Body weight gain (302 g/day), dry matter intake (93.79 g/kg0.75) and feed conversion (4.63) did not differ between treatments. The carcass characteristics were affected, with a decrease in rib eye area and cover fat thickness with an increase in the replacement of Tifton 85 hay by cassava foliage silage. Cassava silage has lower nutritional value, with a higher amount of lignified fiber than hay, damaging the finishing of the lamb carcasses, but without affecting the performance of the animals.

References

AFERRI, G.; BARBOSA, C.M.P.; CAÇÃO, M.M.F.; DUARTE, A.P.; PEREIRA, A.S.C.; HENRIQUE, W. Whole grain of different corn hybrids in the finishing diet of lambs. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v.18, n.2, p.290-298, 2019.

ANAETO, M.; SAWYERR A.F.; ALLI, T.R.; TAYO, G.O.; ADEYEYE, J.A.; OLARINMOYE, A.O. Cassava leaf silage and cassava peel as dry season feed for west african dwarf sheep. Global Journal of Science Frontier Research Agriculture and Veterinary Sciences, v.13, n.2, p.1-5, 2013.

ARAÚJO FILHO, J.T.; COSTA, R.G.; FRAGA, A.B.; SOUSA, W.H.; CEZAR, M.F.; BATISTA, A.S.M. Desempenho e composição da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n.2, p.363-371, 2010.

BUENO, M.S.; CUNHA, E.A.; SANTOS, L.E.; RODA, D.S.; LEINZ, F.F. Características de carcaças de cordeiros Suffolk abatidos com diferentes idades. Brazilian Journal of Animal Science, v.29, p.1803 1810, 2000.

CARTAXO, F.Q.; SOUSA, W.H.; CEZAR, M.F.; CUNHA, M.G.G.; MENEZES, L.M.; RAMOS, J.P.F.; GOMES, J.T.; VIANA, J.A. Desempenho e características de carcaça de cordeiros Santa Inês e suas cruzas com Dorper terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.18, n.2, p.388-401, 2017.

CLAFFEY, N.A.; FAHEY, A.G.; GKARANE, V.; MOLONEY, A.P.; MONAHAN, F.J.; DISKIN, M.G. Effect of forage to concentrate ratio and duration of feeding on growth and feed conversion efficiency of male lambs. Translational Animal Science, v.2, n.4, p.419-427, 2018.

CUNHA, E.A.; BUENO, M.S.; SANTOS, L.E.; RODA, D.S.; OTSUK, I.P. Desempenho e características de carcaça de cordeiros Sulffolk alimentados com diferentes volumosos. Ciência Rural, v.31, n.4, p.671-676, 2001.

FIGUEIREDO, M.P.; SOUZA, L.F.; FERREIRA, J.Q. Cinética da degradação ruminal da matéria seca da haste, da raiz, do feno da parte aérea e da silagem de raiz de mandioca (Manihot esculenta Crantz) tratada com ureia. Brazilian Journal Veterinary Research and Animal Science, v.43, n.1, p.11-17, 2006.

FREIRE, M.T.A.; NAKAO, M.Y.; GUERRA, C.C.; CARRER, C.C.; SOUZA, S.C.; TRINDADE, M.A. Determinação de parâmetros físico-químicos e de aceitação sensorial da carne de cordeiros proveniente de diferentes tipos raciais. Alimentos e Nutrição, v.21, n.3, p.481-486, 2010.

FURUSHO-GARCIA, I.F.; COSTA, T.I.R.; ALMEIDA, A.K.; PEREIRA, I.G.; ALVARENGA, F.A.P.; LIMA, N.L.L. Performance and carcass characteristics of Santa Inês pure lambs and crosses with Dorper e Texel at different management systems. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n.6, p.1313-1321, 2010.

HUNTINGTON, J.A.; GIVENS, D.I. The in situ technique for studying the rumen degradation of feeds: a review of the procedure. Nutrition Abstract and Review (B), v.65, p.64-93, 1995.

ISSAKOWICZ, J.; BUENO, M.S.; SAMPAIO, A.C.K; HAGUIWARA, M.M.H. Características quantitativas da carcaça e qualitativas da carne de cordeiros Morada Nova, Santa Inês e ½ Ile de France ½Texel terminados em confinamento. Boletim de Indústria Animal, v.1, n.3, p.217-225, 2014.

ISSAKOWICZ, J.; BUENO, M.S.; SAMPAIO, A.C.K.; DUARTE, K.M.R. Effect of concentrate level and live yeast (Saccharomyces cerevisiae) supplementation on Texel lamb performance and carcass characteristics. Livestock Science, v.155, n.1, p.44-52, 2013.

ISSAKOWICZ, J.; ISSAKOWICZ, A.C.K.S.; BUENO, M.S.; COSTA, R.L.D.; GERALDO, A.T.; ABDALLA, A.L.; McMANUS, C.; LOUVANDINI, H. Crossbreeding locally adapted hair sheep to improve productivity and meat quality. Scientia Agricola, v.75, n.4, p.288-295, 2018.

LIMA, A.S.; SILVA, J.F.S.; SOUZA, M.T.C.; VIEIRA, M.S.B.; PRAXEDES, R.F.; RIBEIRO, J.S.; CARDOSO, D.B.; RANGEL, A.H.N.; CARVALHO, F.F.R.; LIMA JUNIOR, D.M. Carcass characteristics and meat quality of lambs fed with cassava foliage hay and spineless cactus. Animal Science Journal, v.92, p.1-10, 2021.

MARQUES, K.M.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; REIS, S.T.; SOUZA, V.M.; PIRES, D.A.A.; PALMA, M.N.N.; SILVA, G.W.V.S.; ANTUNES, A.P.S. Cinética de fermentação in vitro de silagens da parte aérea de mandioca. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.14, n.1, p.233-247, 2013.

MODESTO, E.C.; SANTOS, G.T.; DAMASCENO, J.C.; CECATO, U.; VILELA, D.; SILVA, D.C.; SOUZA, N.E.; MATSUSHITA, M. Inclusão de silagem de rama de mandioca em substituição à pastagem na alimentação de vacas em lactação: produção, qualidade do leite e da gordura. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.61, n.1, p.174-181, 2009.

MOTA, A.D.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; SOUZA, A.S.; REIS, S.T.; TOMICH, T.R.; CALDEIRA, L.A.; MENEZES, G.C.C.; COSTA, M.D. Perfil de fermentação e perdas na ensilagem de diferentes frações da parte aérea de quatro variedades de mandioca. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.7, p.1466-1473, 2011.

NASCIMENTO, C.O.; SANTOS, S.A.; PINA, D.S.; TOSTO, M.S.L.; PINTO, L.F.B.; EIRAS, D.N.; ASSIS, D.Y.C.; PERAZZO, A.F.; ARAÚJO, M.L.G.; AZEVÊDO, J.A.G.; MOURÃO, G.B.; CARVALHO, G.G.P. Effect of roughage-to-concentrate ratios combined with different preserved tropical forages on the productive performance of feedlot lambs. Small Ruminant Research, v.182, p.15–21, 2020.

NRC. National Research Council. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. (National Academy Press, Washington), 2007.

OSÓRIO, J.C.S.; ASTIZ, C.S.; OSÓRIO, M.T.M.; ALFRANCA, I.S. Produção de carne ovina alternativa para o Rio Grande do Sul. Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 1998.

SACCOL, A.G.F.; PIRES, C.C.; KLINGER, A.C.K.; PÖTTER, L.; SEIBERT, L.; LOPES, J.F.; QUADROS, F.L.F.; COSTA, S.T. Termination of lambs fed concentrate or pasture: performance and technical feasibility. Semina, v.41, n.2, p.633-646, 2020.

SUDARMAN, A.; HAYASHIDA, M.; PUSPITANING, I.R.; JAYANEGARA, A.; SHIWACHI, H. The use of cassava leaf silage as a substitute for concentrate feed in sheep. Tropical Animal Health and Production, v.48, p.1509–1512, 2016.

SENA, L.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; REIS, S.T.; OLIVEIRA. L.M.; MARQUES, K.M.S.; TOMICH, T.R. Degradabilidade das silagens de diferentes frações da parte aérea de quatro cultivares de mandioca. Ciência Animal Brasileira, v.15, n.3, p.249-258, 2014.

SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2009.

SOUZA, A.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; MOTA, A.D.S.; PALMA, M.N.N.; FRANCO, M.O.; DUTRA, E.S.; SANTOS, C.C.R.; AGUIAR, A.C.R.; OLIVEIRA, C.R.; ROCHA, W.J.B. Valor nutricional de frações da parte aérea de quatro variedades de mandioca. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.12, n.2, p.441 455, 2011.

VAN SOEST, P.J.; ROBERTSON, J.B.; LEWIS, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v.74, n.10, p.3583-3597, 1991.

Published

2022-11-17

How to Cite

CAÇÃO, M. M. de F. .; GÊNOVA, L. G. .; AFERRI, G. . .; SANTOS, G. B. .; BUENO, M. S. . Performance and carcass characteristics of lambs fed cassava foliage silage. Ciência Animal, [S. l.], v. 32, n. 3, p. 46–56, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9501. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais