Mycotoxinsandadsorbents in animal feed

Authors

  • Karina Milene Maia Universidade Estadual de Maringá (UEM)
  • Claudete Regina Alcalde Dpto de Zootecinia da UEM
  • Marcos Adriano Barbosa Universidade Estadual de Maringá (UEM)
  • Simara Marcia Marcato Dpto de Zootecinia da UEM

Keywords:

cCreals, monogastric, animal production, ruminants

Abstract

Mycotoxins are substancesproducedduringthemetabolicprocessof some fungi, they are extremelyharmfultoanimals. These fungi are present in severaltypesofcerealsandfruits. The main cereal cornused in animal feed canbeaffectedby fungi ofthegeneraAspergillusandFusariumthatwhensubjectedtohumidityandspecificspecificationssuch as aflotoxins, ochratoxin, fumonisinsandzearalenonethat cause problems in the performance andproductionofanimals. Monogastricanimals, such as poultry, pigsandfunctionaldryanimalssuch as horses, are more susceptibletotheeffectsthattheseoccurrencescan cause, whencomparedtoruminantanimals, as theypresent in therumen, microorganismsthat are capableofdigesting as mycotoxins. However, animalssuch as high productiondairycowsandmonogastricanimals, whenconsumingcontaminated food for a longperiodcandevelopdigestive, neurologicalproblems, drop in productionandeven die. In viewofthis, some techniqueshavebeenusedbyproducersand feed factories, addingthe non supplyofcontaminatedgrainstoanimals, such as food qualitycontrolandthe use ofadsorbents. Adsorbents are suitableadditivestotheanimals' diet in ordertoinactivate as mycotoxins. They canbeoforganicorigin, like yeastsorinorganicderivedfromclay. Theseadditivesbindto a substancepreventingthemfrombeingabsorbedbytheenterocyte, thusbeingexcretedwithoutcausingdamagetotheanimals' metabolism.

References

ABREU A.R.; ARMENDÁRIZ, C.R.; FERNÁNDEZ, A.J.G; HARDISSON DE LA TORRE A. La ocratoxina A en alimentos de consumo humano: revisión. Nutrición Hospitalaria, v.26, n.6, p.1215-26, 2011.

ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Legislação. Disponível em URL: http:// www.anvisa.gov.br [outubro de 2020].

ANZAI, N.; JUTABHA, P.; ENDOU, H. 2010. Molecular mechanismofochratoxin a transport in thekidney. Toxins (Basel), v.2, n.6, p.1381-98, 2010.

BRETAS, A.A. Inclusão de adsorventes de micotoxinas para leitões. Revista CES Medicina Veterinario Y Zootecnia, v.13, n.1, p.80-95, 2018.

CRUZ, R.A.S. Cardiomiopatia dilatada em suínos no Brasil. 2017. 63p. (Tese de Doutorado em Ciências Agrárias). Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Veterinária. Porto Alegre, 2017.

DIAS, A.S. Micotoxinas em produtos de origem animal. Revista Científica de Medicina Veterinária Revista Eletrônica, n.30, 2018. Disponível em URL: http://faef.revista.inf.br [junho de 2021]

FREIRE, F.C.O.; VIEIRA, I.G.P.; GUEDES, M.I.F. MENDES, F.N.P. Micotoxinas: importância na alimentação e na saúde humana e animal. 1ª ed., Embrapa Agroindustrial Tropical. Documentos, 2007. 48p.

GONÇALEZ, E.; FELICIO, J.D.; PINTO, M.M.; ROSSI, M.H.; NOGUEIRA, J.H.C.; MANGINELLI, S. Ocorrência de aflatoxina M1 em leite comercializado em alguns municípios dos estados de São Paulo. Arquivos do Instituto Biológico, v.72, n.4, p.435-438, 2005.

HOPE, J.H.; HOPE, B.E. A review ofthediagnosisandtreatmentofOchratoxin A inhalationalexposureassociatedwithhumanillnessandkidneydiseaseincluding focal segmental glomerulosclerosis. Journalof Environmental andPublic Health. v.2012, ID.835059, p.1-10, 2012.

KRÜGER, C.D.; SABREIRO, L.G.; TORTELLY, R.; FERNANDES, A.M.; ROSA, C.A.R. Níveis séricos de ocratoxina A e lesões em suínos no Rio de Janeiro, Brasil. BrazilianJournalofVeterinary Medicine, v.37, n.3, p.198- 202, 2015.

KUIPER-GOODMAN, T., SCOTT, P.M., WATANABE, H., Risk assessment ofthemycotoxinzearalenone. RegulToxicolPharmacoly, v.7, p.253-306, 1987.

MALEKINEJAD, H., MAAS-BAKKER, R., FINK-GREMMELS, J. Speciesdifferences in thehepaticbiotransformationofzearalenone. VeterinaryJournal, v.172, p.96-102, 2006.

MALLMANN, C.A.; DILKIN, P. Micotoxinas e micotoxicoses em suínos. 1ª ed., Santa Maria: Sociedade Vicente Pallotti, 2007. 238p.

MARIN, D.E.; TARANU, I.; PASCALE, F.; LIONIDE, A.; BURLACU, R.; BAILLY, J.D.; OSWALD, I.P. Sexrelated diferences in the imune response ofweanlingpigletsexposedtolow doses offumonisinextract. British JournalofNutrition, v.95, n.5, p.1185–1192, 2006.

MAZIERO, M.T.; BERSOT, L.D. Micotoxinas em alimentos produzidos no Brasil. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.12, n.1, p.89-99, 2010.

MOREIRA, A.C; FERREIRA, S.V.; CARDOSO, R.E.; SILVA, H.M.F.; RIBEIRO, F.M. Micotoxinas em alimentos para não ruminantes e o uso de adsorventes. Nutritime Revista Eletrônica, v.15, n.2, p.8122-8131, 2018.

MURPHY, P.A.; HENDRICH, S.; LANDGREN, C.; BRYANT, C.M. Food Mycotoxins: An Update. Journalof Food Science, v.1, n.5, p.51-65, 2006.

OLINDA, R.G.; LIMA, J.M.; LUCENA, R.; VALE, A.M.; BATISTA, J.S.; BARROS, C.S.; RIET-CORREA, F.; DANTAS, A.F.M. Aflatoxicose aguda em suínos no Nordeste do Brasil. Acta ScientiaeVeterinariae, v.44, n.1, p.124, 2016.

PERALI, C. Avaliação do desempenho da parede celular de leveduras como aditivo anti-micotoxinas na intoxicação experimental por aflatoxina, zearalenona ou fumonisina. 2016. 65p. (Tese de Doutorado em Ciências Agrárias). Programa de Pós-Graduação em Ciência, Tecnologia e inovação em Agropecuária da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, 2016.

POZZO, M.D.; VAGAS, J.; KOZLOKI, V.; STEFANELLO, C.M.; SILVEIRA, A.M.; BAYER, C.; SANTURIO, J.M. Impacto dos adsorventes de micotoxinas βeta-glucana ou montmorilonita sobre a fermentação ruminal de bovinos in vitro. Acta ScientiaeVeterinariae, v.44, n.1342, p.1-6, 2016.

RODRIGUES, A.M.D. Capacidade probiótica e adsorvente de aflatoxina B1por leveduras isoladas de viveiros de psicultura. 2018. 103p. (Tese de Doutorado). Universidade Federal do Piauí, Teresina, 2018.

SANTOS, A.L.; BANDO, E.; JUNIOR-MANCHINSKI, M. Ocorrência de aflatoxinas M1 em leite bovino comercializado no estado do Paraná, Brasil. Revista Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.35, n.1, p.371-374, 2014.

SANTURIO, JM. Micotoxinas e Micotoxicoses na Avicultura. Revista Brasileira de Ciência Avícola, v.2, n.1, p.01-12, 2000.

SAVI, G.D. Estratégias de prevenção e de descontaminação de fungos toxigênicos e micotoxinas em alimentos. In: Conhecimento, conservação e uso de fungos. OLIVEIRA, L.A.; JESUS, M.A; JACKISCH MATSUURA, A.B.; OLIVEIR, J.G.S.; GASPAROTTO, L.; LIMA-NETO, R.G. ROCHA, L.C. Manaus: Editora INPA, p.11-20, 2019.

SÁVIO, P.O.L.O. Viabilidade do uso de adsorventes de micotoxinas na terminação de cordeiros texel em confinamento. 2018. 50p. (Dissertação de Mestrado em Ciências Agrárias, Saúde e Produção de Ruminantes). Medicina Veterinária da UNOPAR, Saúde e Produção de Ruminantes, Arapongas, 2018.

SCUSSEL VM. Micotoxinas em alimentos. Florianópolis: Insular; 1998. 144p.

SHEPHARD, G.S. Impactofmycotoxins on humanhealth in developing countries. Food Additives&Contaminants, v.25, n.2, p.46–151, 2008.

SOUTO, P.C.M.C.; AUGUSTO, L.; DI-GREGORIO, M.C. OLIVEIRA, C.A.F. Principais micotoxicoses em suínos. Veterinária e Zootecnia, v.24, n.3, p.480-494, 2017.

TORRES, C.C.M.; SILVA, D.C.C. Ocratoxinas y su potencial nefrotóxico. Revista de nefrologia, diálisis y transplante, v.39, n.1, p.73-81, 2019.

VAN DER MERWE, K.J.; STEYNE, P.S.; FOURIE, L.F.; SCOTT, D.B.; THERON, J.J. Ochratoxin A, a toxicmetaboliteproducedbyAspergillusochraceusWilh. Nature, v.205, p.1112-1113, 1965.

YIANNIKOURIS, A.; JOUANY, J.-P. Mycotoxins in feeds andtheirfate in animals: a review. Animal Research, v.51, p.81–99, 2002.

Published

2022-11-03

How to Cite

MAIA, K. M. .; ALCALDE, C. R. .; BARBOSA, M. . A. .; MARCATO, S. M. Mycotoxinsandadsorbents in animal feed. Ciência Animal, [S. l.], v. 31, n. 4, p. 82–91, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9296. Acesso em: 23 nov. 2024.