Feasibility of using full grain diets for buffalos

Authors

  • Ana Beatriz Silva Dias Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA)
  • Andreia de Souza Oliveira Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA)
  • Yasmin dos Santos Picanço Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA)
  • Kedson Alessandri Lobo Neves Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA)
  • Ronaldo Francisco de Lima Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA)

Keywords:

Buffaloes, confinement, nutrition, termination

Abstract

The objective of this work was to evaluate dry matter consumption, performance, and economic viability of buffaloes submitted to full grain diets compared to conventional diets. Twelve non-castrated buffalo of the Murah breed were fed in confinement. Dietary treatments were offered for a 63-day comparison period. The treatments consisted of a diet with 100% concentrate (grain exclusive diet) and a diet with 70% concentrate plus 30% corn silage (Conventional) based on dry matter. Samples of the ingredients and food leftovers from each animal were collected to determine dry and heavy matter, to calculate individual consumption and feed efficiency. Blood was collected for 18 hours to determine PUN (plasma urea nitrogen). The live weight (LW) of the buffaloes was determined at the beginning of the experimental period and every seven days for comparison. The daily weight gain was calculated for each of the nine weeks and the economic viability of the two diets, through the food cost was evaluated in Excel® spreadsheet. Animals fed with a grain exclusive diet had lower consumption of dry matter (DMI lb and DMI % LW) than animals fed with conventional diet. The final live weight (LLW), carcass weight, average daily weight gain (PDG) of the animals in lb, did not differ statistically between treatments. Regarding the carcass yield, animals fed with total grain differed statistically. The PUN after the first feeding was higher in animals fed with a conventional diet. The buffaloes fed with total grain showed lower food cost and higher carcass yield.

References

BARBOSA, F.A.; SOARES FILHO, B.S.; MERRY, F.D.; AZEVEDO, H.O.; COSTA, W.L.S.; COE, M.T.; BATISTA, E.L.S.; MACIEL, T.G.; SHEEPERS, L.C.; OLIVEIRA, A.R.; RODRIGUES, H.O. 2015. Cenários para pecuária de corte amazônica. Belo Horizonte: Ed. IGC/UFMG. 29p. Disponível em: https://csr.ufmg.br/pecuaria/wpcontent/uploads/2015 /03/relatorio_cenarios_para_pecuaria_corte_amazonica.pdf. Acesso dia: 27 jan. 2020.

BELTRAME, M.J; UENO, R.K. Dieta 100% concentrado com grão de milho inteiro para terminação de bovinos de corte em confinamento. 2011. 40p. (Dissertação de Mestrado), Universidade Tuiuti do Paraná, 2011.

BERNARDES, O. Bubalinocultura no Brasil: situação e importância econômica. Revista Brasileira de Reprodução Animal, Belo Horizonte, v.31, n.3, p.293-298, 2007. CALIXTO, M.G. Composição da carcaça e crescimento corporal de bubalinos jovens terminados em confinamento. 2004. 46p. (Dissertação de Mestrado em Zootecnia), Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatu/SP, 2004.

FATURI, C.; RESTLE, J.; PASCOAL, L.L.; CERDÓSTES, L.; RIZZARDO, R.A.G; FREITAS, A.K. Características da Carcaça e da Carne de Novilhos de Diferentes Grupos Genéticos Alimentados em Confinamento com Diferentes Proporções de Grão de Aveia e Grão de Sorgo no Concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.5, p.2024-2035, 2002.

GALYEAN, M.L; M.E. HUBBERT. Traditional and alternative sources of fiberoughage values, effectiveness, and concentrations in starting and finishing diets. In: 2012 Plains Nutrition Council Spring Conference. p.74-97.2012.

GUIA. Guia Médico Veterinário 2000. 4ª ed., São Paulo: Mary, 2000. 444p.

HAYASHI, Y.; SHAH, S.; SHAH, S.K.; KUMAGAI, H. A produção leiteira e estado nutricional de lactantes búfalos e bovinos em explorações de pequena dimensão no Terai, Nepal. Resvista de Desenvolvimento Rural, v.11, n.17, p.6, 2005.

KEARL, L.C. Nutrient Requirements of Ruminants in Developing Countries. International Feed Stuffs Institute. Utah Agriculture Experimental Station, 1ª ed., Utah State University, 1982. 381p.

MACHADO, A.O.; ANDRADRE, M.P.; GRIPA, L.R.; REGO, R.S.; RAGAZZI, F.G. Avaliação dos parâmetros produtivos de garrotes mestiços em confinamento, alimentados com diferentes dietas a base de milho em grãos. PUBVET, v.13, n.9, p.1-6, 2019. MARTORANO, L.G.; VITORINO, M.I.; DA SILVA, B.P.P.C.; DE MORAES, J.R.S.C.; LISBOA, L.S.; SOTTA, E.D.; REICHARDT, K. Climate conditions in the eastern amazon: Rainfall variability in Belem and indicative of soil water deficit. African Journal of Agricultural Research, v.12, n.21, p.1801-1810, 2017.

MACEDO, B.S.; RABASSA, V.R.; BIACHI, I; CORREA, M.N. Acidose Ruminal em bovinos de corte. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v.8, n.5, p.240-251, 2010.

MAIA FILHO, G.H.B. Desempenho, características de carcaça e de carne de novilhos Nelore alimentados com diferentes fontes de energia em confinamento. 2015. 58p. (Tese de Doutorado em Zootecnia), Escola de Veterinária. Universidade Federal de Minas Gerais-MG, 2015.

MANDARINO, A; BARBOSA, F.A; CABRAL FILHO, S.L.S.; LOBO, C.F; SILVA, I.S.; OLIVEIRA, R.V.; DIOGO, J.M.S.; GUIMARÃES JUNIOR, R. Desempenho produtivo e econômico do confinamento de bovinos zebuínos alimentados com três dietas de alto concentrado. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia., v.65, n.5, p.1463-1471, 2013.

MERTENS, D.R. Regulation of forage intake. In: FAHEY JR., G.C. (Ed.) Forage quality, evaluation and utilization. Madison: American Society of Agronomy, p.450-493, 1994.

OLIVEIRA, B.M.L.; BITENCOURT, L.L.; SILVA, D.J.; J.R.M.; BRANCO, I.C.C.; PEREIRA, R.A.N.; PEREIRA, M.N. Suplementação de vacas leiteiras com Saccharomyces cerevisiae cepa KA500. [Supplementation of dairy cows with Saccharomyces cerevisiae strain KA500]. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.62, n.5, p.1174-1182, 2010.

PAULINO, P.V.R; OLIVEIRA, T.S.; GIONBELI, M.P.; GALLO, S.B. Dietas sem forragem para terminação de animais ruminantes. Revista cientifica de produção de animal, v.15, p.161-172, 2013.

PEREIRA, K.P; VÉRAS, A.S.C; FERREIRA, M.A; BATISTA, A.M.V. Balanço de nitrogênio e perdas endógenas em bovinos e bubalinos alimentados com níveis crescentes de concentrado. Acta Scientiarum Animal Sciences, v29, n.4, p.433-440, p1012, 2007. REIS, R.A.; RUGGIERI, A.C; CASAGRANDE, D.R; PASCOA, A.G. Suplementação da dieta de bovinos de corte como estratégia do manejo das pastagens. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v.38, n.8, p.147-159, 2009.

RIBEIRO, L.A.F. Dieta de grão inteiro - milho - em bovinos de corte em confinamento. 20014. 39p. (Trabalho de Conclusão do Curso de Graduação em Zootecnia), Universidade Federal de Goiás. Goiânia, 2014.

RODRIGUES, T.E.; SANTOS, P.L; OLIVEIRA JUNIOR, R.C.; VALENTE, M.A.; SILVA, J.M.L.; CARDOSO JUNIOR, E.Q. Caracterização dos solos da área do Planalto de Belterra, município de Santarém, Estado do Pará. Embrapa Amazônia Oriental Documentos, 115. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2001.

SANTOS, K.L.L. Caracterização do Sistema Produtivo de Búfalos no Estado de Pernambuco. 2012. 193p. (Dissertação de Mestrado), Universidade Federal de Pernambuco, Recife, PE, 2012.

SANTOS, M.J. Substituição de milho por torta de cupuaçu na dieta de Bubalinos confinados. 2018. 38p. (Dissertação de Mestrado em Ciência Animal). Universidade Federal do Amazonas, UFAM, 2018.

SILVA, H.L. Dietas de alta proporção de concentrado para Bovinos de corte confinados. Goiânia, Universidade Federal de Goiás, 2009. 157p. (Tese de Doutorado em Ciência Animal), Universidade Federal de Goiás, 2009. SOUZA, R.C.; BARBOSA, F.A.; LAVALL T.J.P.;

SOUZA, R.C.; SALIM, F.A.N.; COSTA, H.N.; SILVA, F.V. Utilização de dieta de alto grão no manejo nutricional de bovinos de corte em confinamento. Revista V&Z em Minas, v.23, n.117, p.30-33, 2013.

SOUZA, N.H.; FRANZOLIN, R.; RODRIGUES, P.H.M.; DEL CLARO, G.R. Efeitos de teores crescentes de fibra em detergente neutro na dieta sobre a digestão ruminal em bubalinos e bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v.29, n.5, p.1565-1577, 2000.

VAN SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. 2ª ed., London: Constock Publishing Associates, 1994. 476p. VAZ, F.N.; RESTLE, J.; BRONDANI, I.L. PACHECO, P. S. Estudo da carcaça e da carne de bubalinos Mediterrâneo terminados em confinamento com diferentes fontes de volumoso. Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. v.32. n.2. p.393-404, 2003.

VILLARES, J.B., SILVEIRA, A.C., RAMOS, A.A. Conversão de alimentos de bubalinos Mediterrâneo, Jafarabadi e Murrah. Bubalinos. 1ª ed., Campinas, p.69-84, 1979. VOELKER, J. A.; ALLEN, M. S. Pelleted beet pulp substituted for highmoisture corn: Effects on feed intake, chewing behavior, and milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, v.86, n.11, p.3542-3552, 2003.

Published

2022-11-03

How to Cite

DIAS, A. B. S.; OLIVEIRA, A. de S.; PICANÇO, Y. dos S.; NEVES, K. A. L.; LIMA, . R. F. de. Feasibility of using full grain diets for buffalos. Ciência Animal, [S. l.], v. 31, n. 3, p. 1–12, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9264. Acesso em: 19 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais