Alternative foods for formulating diets for dogs and cats
Keywords:
Alternatives, benefits, digestibility, feed, nutritionAbstract
The relationship between people and their pets has become closer, as these animals are increasingly considered members of the family. In Brazil, the pet market has shown continuous growth, especially in the food sector, which recorded a significant increase in 2022, placing the country one of the largest in terms of worldwide revenue. In the search for more sustainable and economical alternatives, various innovative ingredients such as microalgae, insect meal, DDGS (dried distillers grains), animal by-products and botanicals have been incorporated into the diets of dogs and cats. These foods provide valuable nutritional benefits, including high-quality protein, essential fatty acids, and bioactive compounds that promote animal health. In addition to their health benefits, these
ingredients also help reduce production costs and environmental impact, making it a greener solution for the pet market. Consumer’s acceptance of these innovative foods is growing, reflecting an increasing interest in more sustainable and efficient options within in animal nutrition. The market is adapting to the demand for solutions that meet both nutritional needs and the desire for more conscious and environmentally responsible practices.
References
ABDELRAHMAN, N.; EL-BANNA, R.; ARAFA, M.M.; HADY, M.M. Eficácia
hipoglicemiante do pó das folhas de Rosmarinus officinalis e/ou Ocimum basilicum como uma
ferramenta promissora de manejo clínico-nutricional para diabetes mellitus em cães Rottweiler.
PLoS ONE, v.15, n.2, p.e0228893, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1371/journal.
pone.0228893. Acesso em: 28 jan. 2025.
ABINPET. Anuário do mercado Pet Brasil 2023. Associação Brasileira da Industria de
Produtos para Animais de Estimação, São Paulo, 2023.
BARROS, T.A.P.C.; FERREIRA, M.I.; GENOVESE, M.I. Capacidade antioxidante e teor de
minerais da polpa e casca de cultivares comerciais de citros do Brasil. Química de Alimentos,
v.134, n.1, p.1892-1898, 2012.
CABRITA, A.R.J.; MAIA, M.R.G.; ALVES, A.P.; AIRES, T; ROSA, A; ALMEIDA, A;
MARTINS, R; FONSECA, A.J.M. Hidrolisado de proteína e óleo de resíduos de peixes revelam
potencial como ingredientes de ração para cães. Frontiers in Veterinary Science, Secção
Nutrição e Metabolismo Animal, v.11, 2024. Disponível em: https://doi.org/
3389/fvets.2024.1372023. Acesso em: 21 jan. 2025.
DALMONTE, T.; VECCHIATO, C.G.; BIAGI, G.; FABBRI, M.; ANDREANI, G.; ISANI, G.I.
Bioaccessibility and Speciation in Microalgae Used as a Dog Nutrition Supplement. Veterinary
Sciences, v.10, n.2, p.138-138, 2023.
DÉBORA, A.E. Efeito da fibra de laranja na digestibilidade de nutrientes e produtos de
fermentação em fezes de gatos alimentados com dietas de ração. Arquivos de Nutrição
Animal, v.76, n.1, p.61-73, 2022.
FASA. Farinha de penas hidrolisadas 80% PB, 2022. Disponível em: https://fasa.ind.br/
produto/farinha-de-penas-hidrolisadas-80-pb/. Acesso em: 11 fev. 2025.
GEORGANAS, A.; GIAMOURI, E.; PAPPAS, A.C.; PAPADOMICHELAKIS, G.;
GALLIOU, F.; MANIOS, T.; TSIPLAKOU, E.; FEGEROS, K.; ZERVAS, J. Compostos
bioativos em resíduos alimentares: uma revisão sobre a transformação de resíduos alimentares
em ração animal. Foods, v.9, n.3, p.291-291, 2020.
GODOY, M.R.C.; KERR, K.R.; FAHEY, G.C. Fontes alternativas de fibras alimentares na
nutrição de animais de companhia. Nutrients, v.5, n.5, p.3099-3117, 2013.
GONÇALVES, C.A.; RIBEIRO, G.B.; AFONSO, M.V.R. Assessment of population
knowledge about breeding and management of dogs and cats. Veterinária Notícias (Online),
v.1, n.1, p.1-11, 2022.
IRAM, A.; CEKMECELIOGLU, D.; DEMIRCI, A. Distillers’ dried grains with solubles
(DDGS) and its potential as fermentation feedstock. Applied Microbiology and
Biotechnology, v.104, n.14, p.6115-6128, 2020.
IRWIN, S. Ethanol Production Profits during the COVID Pandemic. Farmdoc Daily, v.10,
n.148, p.1-6, 2020.
KAELLE, G.C.B.; BASTOS, T.S.; FERNANDES, E.L.; DE SOUZA, R.B.M.D.S.; DE
OLIVEIRA, S.G.; FÉLIX, A.P. High-protein dried distillers grains in dog diets: diet
digestibility and palatability, intestinal fermentation products, and fecal microbiota. Journal of
Animal Science, v.26, n.101, p.128, 2023. https://doi.org/10.1093/jas/skad128.
KĘPIŃSKA-PACELIK, J.; BIEL, W. Insects in Pet Food Industry—Hope or Threat? Animals,
v.12, n.12, p.1514-1515, 2022.
KĘPIŃSKA-PACELIK, J; BIEL, W. Cúrcuma e curcumina — propriedades promotoras da
saúde em humanos versus cães. International Journal of Molecular Sciences, v.24, n.19,
p.14561, 2023. https://doi.org/10.3390/ijms241914561.
KLINGER, A.C.K.; TOLEDO, G.S.P.; FALCONE, D.B.; KNOB, A.N. Capim-elefante
(Pennisetum purpureum) como suplemento em dietas para coelhos de corte. Brazilian Journal
of Development, v.6, n.9, p.70275-70281, 2020.
LAYNE, C.A. My dog is in teletherapy with me: The impact of a pet dog on their owner’s
teletherapy session, 2023. 154p. (Tese de Doutorado em Community Care and Counseling).
Liberty University, Lynchburg, VA, 2023. Disponível em: https://digitalcommons.liberty.edu/
doctoral/4472/. Acesso em: 01 jun. 2023.
MAPA. Estabelece os ingredientes e aditivos autorizados para uso na alimentação animal e dá
outras providências, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos
/insumos-agropecuarios/insumospecuarios/alimentacao-animal/arquivos-alimentacao-animal/
INMAPA03_2021IngredienteeAditivosAA.pdf. Acesso em: 01 jun. 2023.
MARIA, B.G.; SCAPINELLO, C.; OLIVEIRA, A.F.G.; MONTEIRO, A.C.; CATELAN, F.;
FIGUEIRA, J.L. Digestibilidade da polpa cítrica desidratada e efeito de sua inclusão na dieta
sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Acta Scientiarum Animal Sciences, v.35,
n.1, p.85-92, 2013.
MATOS, G.B.; CORREIA, L.K.S.; SOARES, A.C.; SANTOS, P.T.M.; DA SILVA BORGES,
A.; CONSTANT, P.B.L. Massa fresca enriquecida com farinha de algas marinhas. Brazilian
Journal of Development, v.6, n.6, p.40127-40139, 2020.
OCKERMAN, H.W.; BASU, L. By-Products - Inedible. Encyclopedia of Meat Sciences, v.1,
p.112-125, 2014.
OLIVEIRA, C.W.; REIS, T.L.; MENDONÇA, L.V.P.; LIMA FILHO, M. Farinhas de insetos
na avicultura industrial. Brazilian Journal of Development, v.6, n.1, p.722-728,2020.
O PRESENTE RURAL. Governo habilita primeiras empresas para exportação de polpa cítrica
à China. 8 nov. 2022. Disponível em: https://opresenterural.com.br/governo-habilita-primeiras-
empresas-para-exportacao-de-polpa-citrica-a-china/. Acesso em: 11 fev. 2025.
PARR, J.M.; REMILLARD, R. Handling alternative dietary requests from pet owners.
Veterinary Clinics: Small Animal Practice, v.44, n.4, p.667-688, 2014.
PINNA, C.; VECCHIATO, C.G.; GRANDI, M.; STEFANELLI, C.; ZANNONI, A.; BIAGI, G.
Seaweed supplementation failed to affect fecal microbiota and metabolome as well as fecal iga
and apparent nutrient digestibility in adult dogs. Animals, v.11, n.8, p.2234, 2021.
https://doi.org/10.3390/ani11082234.
PREETHI, P.; MANGALASSERY, S.; SHRADHA, K.; PANDISELVAM, R.;
MANIKANTAN, M.R.; REDDY, S.V.R.; DEVI, S.R.; NAYAK, M.G. Cashew apple pomace
powder enriched the proximate, mineral, functional and structural properties of cereal based
extrudates. Agricultural and Food Sciences - Food Science and Technology, v.139,
p.110539, 2021. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110539.
RIBEIRO, T.B.; MAIA, M.R.G.; FONSECA, A.J.M.; MARQUES, B; CALEJA, C.; ROSA,
A. Uma revisão abrangente de hidrolisados de proteína de peixe direcionados a formulações de
alimentos para animais de estimação. Critical Reviews in Food Science and Nutrition,
publicado online em 24 nov. 2024. https://doi.org/10.1080/87559129.2024.2430660.
SEBASTIÃO, G. Ingredientes da dieta de confinamento – polpa cítrica. Agroceres
Multimix, 2016. Disponível em: https://agroceresmultimix.com.br/blog/polpa-citrica/. Acesso
em: 19 jan. 2025.
SILVA, J.S.G. Resíduos de Abatedouro de Frangos Para a Produção de Farinhas
Destinados à Nutrição Animal: Revisão de Literatura. Repositório Instituto Federal de
Educação, Ciência e Tecnologia Goiano, Curso de Zootecnia, 2023.
SILVA, J.R.; NETTO, D.P.; SCUSSEL, V.M. Grãos secos de destilaria com solúveis, aplicação
em alimentos e segurança: Revisão. Pubvet, v.10, n.3, p.257-270, 2016.
SILVA, B.P.; BASSIGA, B.A.; DA SILVA FERREIRA, M.F.D.; OLIVEIRA CUARNIATTO,
C.H.; ARAÚJO FEITOSA, L.G.; LIMA BATISTA, A.E.; CORREA, V.G. Consumo de Carne
de Coelho: Aspectos Culturais e Sensoriais. Brazilian Journal of Development, v.6, n.11,
p.93361-93371, 2020.
SILVA, N.F.; MINAFRA, C.S.; SANTOS, F.R. Fitoterápicos e saúde intestinal na avicultura.
Ciência Animal, v.34, n.1, p.118-134, 2024.
SMITH, S.C.; ALDRICH, C.G. Evaluation of corn-fermented protein as a dietary ingredient in
extruded dog and cat diets. Translational Animal Science, v.7, n.1, p.32-35, 2023.
https://doi.org/10.1093/tas/txad032.
SPÍNOLA, M.P.F. Novos Ingredientes na Alimentação de Cães - O Potencial das
Microalgas, 2021. 42p. (Dissertação de Mestrado em Ciências Veterinárias). Universidade do
Porto, Porto, 2021. Disponível em: ProQuest Dissertations & Theses (30778572).
SPOLAOR, P.; JOANNIS-CASSAN, C.; DURAN, E.; ISAMBERT, A. Commercial
applications of microalgae. Journal of Bioscience and Bioengineering, v.101, n.2, p.87-96,
VALDÉS, F.; VILLANUEVA, V.; DURÁN, E.; CAMPOS, F.; AVENDAÑO, C.; SÁNCHEZ,
M.; VALENZUELA, C. Insects as feed for companion and exotic pets: a current trend.
Animals, v.12, n.11, p.1450-1450, 2022. https://doi.org/10.3390/ani12111450.
VASCONCELLOS, R.S.; HENRÍQUEZ, L.B.F.; LOURENÇO, P.S. Plasma animal seco por
pulverização como ingrediente multifacetado em alimentos para animais de estimação.
Animais, v.13, n.11, p.1773-1773, 2023.
WEIAND, L.S. Estudo da aceitabilidade e da palatabilidade de biscoitos assados para cães
contendo farinha de Hermetia illucens. Repositório Institucional Universidade Federal De Santa Catarina – Curso Zootecnia. 2022.

