Salmonella spp in chicken raising: control and probiotics use

Authors

Keywords:

Additive, Biosecurity, Prophylaxis, Salmonellosis

Abstract

Salmonellosis is considered one of the most recurrent zoonoses in the world, as its transmission cycle involves practically all vertebrates and its transmission is associated with the ingestion of contaminated food. Chicken farming plays a major role in the epidemiology of salmonellosis throughout the meat production process, from raising chickens to reaching the consumer's table. This work aimed to carry out a survey on the mechanisms of action and the feasibility of using probiotics to prevent salmonellosis in chicken farms. Salmonella can be transmitted in several ways, making it difficult to identify contaminated batches in large farms. The infection is transmitted in chicken farms through feces, and in humans through ingested food. The use of probiotics to control Salmonella spp. in chicken farming has been the subject of several studies, as the prolonged use of antimicrobials in poultry farming can lead to microbial resistance. Probiotics are food additives composed of live microorganisms that have the ability to settle and proliferate in the intestinal tract. They act by producing substances and enzymes, stimulating the immune system, and competitively excluding pathogenic microorganisms for nutrients in the body. Studies have proven the action of different additives in controlling salmonellosis, showing that probiotics are highly effective, eliminating the risks of residues in meat or microbial resistance in birds and optimizing the breeding process and biosafety on farms.

References

ABPA. Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório Anual, 2024. Disponível em: https://abpa-br.org/wp-content/uploads/2024/04/ABPA-Relatorio-Anual-2024_capa_frango. pdf. Acesso em: 09 maio 2024.

ALBINO, L.F.T.; BARROS, V.R.S.M.; MAIA, R.C.; TAVERNARI, F.C. Produção e Nutrição de Frangos de Corte. 2. ed., Viçosa, MG: Editora UFV, 2017.

ANDREATTI FILHO, R.L.; OKAMOTO, A.S.; LIMA, E.T.; GRTÕ, P.R.; DELBEM, S.R. Efeito da microbiota cecal e do Lactobacillus salivarius inoculados in ovo em aves desafiadas com Salmonella enterica sorovar Enteritidis. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.58, n.4, p.467-471, 2006.

BACK, A. Manual de doenças das aves. 2. ed., Cascavel: Editora Integração, 2010.

BARROS, I; LIMA, T; STELLA, A. Salmonelose aviária e saúde pública: atualidades e o seu controle no Brasil. Enciclopédia Biosfera, v.17, n.32, p.458-473, 2020.

BARROW, P.A.; FREITAS NETO, O.C. Pullorum disease and fowl typhoid – new thoughts on old disease: a review. Avian Pathology, v.40, n.1, p.1-13, 2011.

BERCHIERI JR, A.; MACARI, M. Doenças das aves. 2. ed., Campinas: Facta, 2000.

BETERCHINI, A.G. Nutrição de monogástricos. 2. ed., Lavras/MG: Editora UFLA, 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n. 12, de 02 de janeiro de 2003. Regulamento Técnico sobre os padrões microbiológicos para alimentos, 2003.

BRASIL. Controle e o monitoramento de Salmonella spp. Decreto nº 5.741, de 30 de março de 2006. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/Secretaria de Defesa Agropecuária, 2006.

BRASIL. Manual técnico de diagnóstico laboratorial de Salmonella spp.: diagnóstico laboratorial do gênero Salmonella. Brasília: Ministério da Saúde, Instituto Adolfo Lutz, 2011.

BRASIL. Controle e monitoramento de Salmonella spp. nos estabelecimentos avícolas comerciais de frangos e perus de corte e nos estabelecimentos de abate de frangos, galinhas, perus de corte e reprodução. Instrução Normativa nº 20, de 21 de outubro de 2016. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/Secretaria de Defesa Agropecuária, 2016.

BRASIL. Regulamenta a Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, e a Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989, que dispõem sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Diário Oficial da União - Seção 1 - 30/3/2017, p.3, 2017.

BRINKMANN, V. A novel data-mining approach systematically links genes to traits. Plos Biology, v.3, n.5, p.e166, 2005.

BUMSTEAD, N.; BARROW, P.A. Resistance to Salmonella gallinarum. S. pullorum and S. enteritidis in inbred lines of chickens. Avian Diseases, v.3, n.1, p.189-193, 1993.

CARLI, E.M.; PALEZI, S.C.; MARCHI, L.; FRIES, L.L. Controle de Salmonella utilizando Lactobacillus paracasei como probiótico. Revista do Congresso Sul Brasileiro de Engenharia de Alimentos, v.1, n.1, p.1-7, 2015.

CARVALHO, E.H.; MENDES, A.S.; TAKAHASHI, S.E.; ASSUMPÇÃO, R.A.B.; BONAMIGO, D.V.; MÜLLER, D.; SIKORSKI, R.R. Defined and undefined commercial probiotics cultures in the prevention of Salmonella Enteritidis in broilers. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.38, n.2, p. 271-276, 2018.

DAHIYA, N.; TEWAR, I.R.; HOONDAL G.S. Biotechnological aspects of chitinolytic enzymes: a review. Applied Microbiology Biotechnology, v.71, n.1, p.773-782, 2006.

D’AOUST, J.Y.; MAURER, J. Salmonella species. In: DOYLE, M.P.; BEUCHAT, L.R. (Ed). Food Microbiology: Fundamentals and Fontiers. 3.ed., Washington: ASM Press, 2007.

ENAN, G.; AMEN, S.; EL-HACK, M.E.A.; ABDEL-SHAFI, S. (2022). The pathogen inhibition effects of probiotics and prebiotics against Salmonella spp. in chicken. Annals of Animal Science, v.23, n.2, p.537-544, 2022.

ENG, S.K.; PUSPARAJAH, P.; AB MUTALIB, N.S.; SER, H.L.; CHAN, K.G.; LEE, L.H. Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance. Frontiers in Life Science, v.8, n.3, p.284-293, 2015.

FERREIRA, L.L, MENDES, F.R. SANTOS, B.M., ANDRADE, M.A., CAFÉ, M.B. Salmonelose em sanidade avícola e saúde pública. Revista Eletrônica Nutritime, v.10, n.5, p.2716-2751, art.213, 2013.

FRANCISCO, C.V.C. Salmonelose em humanos, 2016. 37p. (Dissertação de Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas). Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra. Coimbra, 2016.

FOUAD, E.A.; KAMEL, M.A.; HAKIM, A.S. Beneficial implementation of probiotics in farm animals and poultry husbandry. Ricos Biology Journal, v.1, n.1, p.35-49, 2023.

FREITAS NETO, O.C. Patogenia - Mecanismos de invasão e evasão de Salmonella spp. durante a infecção de aves. Avisite, Encarte Especial, n.1, p.9-11, 2015.

GASPARETTO, I.F. Atividade antimicrobiana in vitro de probióticos em Klebsiella pneumoniae produtora de carbapenemase, Escherichia coli, Salmonella enteritidis e Shigella flexneri, 2020. 53p. (Dissertação de Mestrado em Saúde da Criança e do Adolescente). Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Ciências Médicas, Campinas/SP, 2020.

HARAGA, A.; OHLSON, M.B.; MILLER, S.I. Salmonella interplay with host cells. Nature Reviews Microbiology, v.6, n.1, p.53-66, 2008.

INGRAHAN, J.L.; INGRAHAN, C.A. Introdução à microbiologia: Uma abordagem baseada em estudos de casos. 3. ed., São Paulo: Cengage Learning, 2011.

KOGUT, M.H. The effect of microbiome modulation on the intestinal health of poultry. Animal Feed Science and Technology, v.250, n.1, p.32-40, 2019.

LEANDRO, N.S.M.; OLIVEIRA, A.S.C.; GONZALES, E.; CAFÉ, M.B.; STRINGHINI, J.H.; ANDRADE, M.A. Probiótico na ração ou inoculado em ovos embrionados. 1. Desempenho de pintos de corte desafiados com Salmonella Enteritidis. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n.7, p.1509-1516, 2010.

LONG, S; PICKERING, L; PROBER, C. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 4. ed., Saunders, cap.146, 2012.

LOURENÇO, M.C.; KURITZA, L.N.; WESTPHAL, P.; MIGLINO, L.B.; PICKLER, L.; KRAIESKI, A.L.; SSANTIN, E. Uso de probiótico sobre a ativação de células T e controle de Salmonella Minnesota em frangos de corte. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.33, n.1, p.11-14, 2013.

LUENGAS, J.A.P. Suplementação de probióticos em dietas de frango de corte: desempenho e digestibilidade da proteína, 2011. 96p. (Dissertação de Mestrado em Zootecnia). Universidade Federal de Viçosa, Viçosa/MG, 2011.

MACHADO, M.S.; ALMEIDA, G.C.; SCHERAIBER, M. Controle da infecção por Salmonella enterica sorovar enteritidis em frangos de corte suplementados com probióticos. Revista Eletrônica Biociências, Biotecnologia e Saúde, v.3, n.12, p.127-128, 2015.

MAPA. Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Salmonelas. Brasília: MAPA-PNSA, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sanidade-animal-e-vegetal/saude-animal/programas-de-saude-animal/pnsa/salmonelas. Acesso em: 09 jul. 2021.

MEAD, G.; LAMMERDING, A.M.; COX, N.; DOYLE, M.P.; HUMBERT, F.; KULIKOVSKIY, A.; PANIN, A.; NASCIMENTO, V.P.; WIERUP. M. Scientific and Technical Factors Affecting the Setting of Salmonella Criteria for Raw Poultry: A Global Perspective. Journal of Food Protection, v.73, n.8, p.1566-1590, 2010.

MENDONÇA, E.P.; MELO, R.T.; NALEVAIKO, P.C.; MONTEIRO, G.P.; FONSECA, B.B.; GALVÃO, N.N.; GIOMBELLI, A.; ROSSI, D.A. Spread of the serotypes and antimicrobial resistance in strains of Salmonella spp. isolated from broiler. Brazilian Journal of Microbiology, v.50, n.2, p.515-522, 2019.

MESQUITA, F.B. Estimativa dos custos associados a surtos de salmonelose veiculada por produtos de origem animal para o Sistema Único de Saúde do Brasil, 2016. 61p. (Dissertação de Mestrado em Ciência Animal). Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Belo Horizonte/MG, 2016.

MORETTI, A.F.; GAMBA, R.R.; DE ANTONI, G.L.; PELÁEZ, A.M.L.; GOLOWCZYC, M.A. Probiotic characterization of indigenous lactic acid bacteria isolates from chickens to be used as biocontrol agents in poultry industry. Journal of Food Processing and Preservation, v.46, n.12, p.1-10, 2022.

OLIVEIRA, N.J.F.; MELO, M.M.; LAGO, L.A.; NASCIMENTO, E.F. Hemogram, serum biochemistry and hepatic histologic features in cattle after administration of citrus pulp. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.57, n.3, p.418-422, 2005.

OMS. Organização Mundial da Saúde. Temas de salud, Salmonelosis. 2019. Disponível em: https://www.who.int/topics/salmonella/es/. Acessado em: 15 mai. 2024.

PANDINI, J.A.; PINTO, F.G.S.; MULLER, J.M.; WEBER, L.D.; MOURA, A.C. Ocorrência e perfil de resistência antimicrobiana de sorotipos de Salmonella spp. isolados de aviários do Paraná, Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, v.82, n.1, p.1-6, 2015.

PENHA FILHO, R.A.C.; ZANCAN, F.T.; ALMEIDA, A.M.; BERCHIERI JUNIOR, A. Protection of chickens against fowl typhoid using field vaccine programs formulated with the live attenuated strain Salmonella Gallinarum. Arquivos do Instituto Biológico, v.84, n.1, p.1-5, 2017.

PETROLLI, T.G.; PETROLLI, O.J.; PALUDO, R.F.; BENNEMANN, B.E.; GIACOMELLI, B. Adição de probióticos em dietas de frangos de corte na fase inicial. Enciclopédia Biosfera, v.10, n.19; p.60-69, 2014.

RABELLO, R.F.; BONELLI, R.R.; PENNA, B.A.; ALBUQUERQUE, J.P.; SOUZA, R.M.; CERQUEIRA, A.M.F. Antimicrobial resistance in farm animals in Brazil: An update overview. Animals, v.10, n.4, p.552, 2020.

RABETAFIKA, H.N.; RAZAFINDRALAMBO, A.; EBENSO, B.; RAZAFINDRALAMBO, H. Probiotics as antibiotic alternatives for human and animal Applications. Encyclopedia, v.3, n.2, p.561-581, 2023.

RADOSTITS, O.M.; GAY, C.C.; HINCHCLIFF, K.W. (Eds). Veterinary medicine: A textbook of the diseases of cattle, horses, sheep, pigs, and goats. 10.ed. Philadelphia: W.B. Saunders, p.724-725, 2007.

RAHMAN, H.S.; MAHMOUD, B.M.; OTHMAN, H.H.; AMIN, K. (2018). A review of history, definition, classification, source, transmission and pathogenesis of Salmonella: A model for human infection. Journal of Zankoy Sulaimani - Part A, v.20, n.1, p.11-19, 2018.

RAPOSO, R.S.; DEFENSOR, R.H.; GRAHL, T.R. Uso de probióticos na avicultura para o controle da Salmonella spp.: Revisão de literatura e perspectivas de utilização. PUBVET, v.13, n.4, p.1-8, 2019.

REIS, J.H.; GERBERT, R.R.; BARRETA, M.; BALDISSERA, M.D.; SANTOS, I.D.S.; WAGNER, R.; CAMPIGOTTO, G.; JAGUEZESKI, A.M.; GRIS, A.; LIMA, J.L.F.; MENDES, R.E.; FRACASSO, M.; BOIAGO, M.M.; STEFANI, L.M.; SANTOS, D.S.; ROBAZZA, W.S.; SILVA, A.S. Effects of phytogenic feed additive based on thymol, carvacrol and cinnamic aldehyde on body weight, blood parameters and environmental bacteria in broilers chickens. Microbial Pathogenesis, v.125, n.1, p.168-176, 2018.

REIS, T.L; VIEITES, F.M. Antibiótico, prebiótico, probiótico e simbiótico em rações de frangos de corte e galinhas poedeiras. Ciência Animal, v.29, n.3, p.133-147, 2019.

RIBEIRO, A.M.L.; VOGT, L.K.; CANAL, C.W.; CARDOSO, M.R.I.; LABRES, R.V.; STRECK, A.F.; BESSA, M.C. Effects of prebiotics and probiotics on the colonization and immune response of broiler chickens challenged with Salmonella Enteritidis. Brazilian Journal of Poultry Science, v.9, n.3, p.193-200, 2007.

ROSSI, A.A; PADILHA, M. T. S; SANTOS, I. I. D; PADILHA, J. C. F. Uso de probiótico na prevenção de salmoneloses em frangos de corte. Ciência e Agrotecnologia, v.31, n.4, p.1207-1211, 2007.

SALOIS, M.J.; CADY, R.A; HESKETT, E.A. The environmental and economic impact of withdrawing antibiotics from US broiler production. Journal Food Distribution Research Society, v.47, p.79-80, 2016.

SANTOS, H.F.; LOVATO, M. Doenças das Aves, 1. ed., Lexington: Editora Kindle Publishing, 2018.

SANTOS, K.P.O; FARIA, A.C.S.R.; SILVA, D.P.A; LISBOA, P.F; COSTA, A.P.; KNACKFUSS, F.B. Salmonella spp. como agente causal em doenças transmitidas por alimentos e sua importância na saúde pública: Revisão. PUBVET, v.14, n.10, p.1-9, 2020.

SEGUNDO, R.F.; MESSIAS, C.T.; SILVA, T.I.B.; FREITAS, H.J; ARAÚJO, D.S.S; MARCHI, P.G.F; SILVA, L.A.; QUEIROZ, A.M. Salmonelose ocasionada por produtos de origem animal e suas implicações para saúde pública: revisão de literatura. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v.3, n.4, p.3715-3746, 2020.

SHINOHARA, N.K.S; BARROS, V.B.B; JIMENEZ, S.M.C; MACHADO, E.C.L; DUTRA, R.A.F; FILHO, J.L. Salmonella spp., importante agente patogênico veiculado em alimentos. Ciência Saúde Coletiva, v.13, n.5, p.1675-1683, 2008.

SILVA, I.G.O. Efeito da inoculação in ovo de probiótico e produto de exclusão competitiva em frangos de corte desafiados com Salmonella Heidelberg, 2016. Total páginas (Dissertação de Mestrado em Medicina Veterinária). Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatu/SP, 2016.

SILVA, D.G. Salmonelose. Revista Acadêmica Ciência Animal, v.15, supl.2, p.109-112, 2017.

SILVA, I.G.O.; VELLANO, I.H.B.; MORAES, A.C.; LEE, I.M.; ALVARENGA, B.; MILBRADT, E.L.; HATAKA, A.; OKAMOTO, A.S.; ANDREATTI FILHO, R.L. Evaluation of a probiotic and a competitive exclusion product inoculated in ovo on broiler chickens challenged with Salmonella Heidelberg. Brazilian Journal of Poultry Science, v.19, n.1, p.19-26, 2017.

SOUZA, E.; WERTHER, K.; BERCHIERI JÚNIOR, A. Assessment of Newcastle and infectious bronchitis pathogens and Salmonella spp. in wild birds captured near poultry facilities. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.62, n.1, p.219-223, 2015.

STELLA, A.E; COSTA, A.O; VENTURA, G.F; SCHIMMUNECH, M.S; LIMA, D.A; PAULA, E.M.N. Avian Salmonellosis. Research, Society and Development, v.10, n.4, p.e1910413835, 2021.

TEKLEMARIAM, A.D.; AL-HINDI, R.R.; ALBIHEYRI, R.S.; ALHARBI, M.G.; ALGHAMDI, M.A.; FILIMBAN, A.; ALSEGHAYER, M.S.; ALMANEEA, A.M.; ALBAR, A.H.; KHORMI, M.; BHUNIA, A.K. Human salmonellosis: A continuous global threat in the farm-to-fork food safety continuum. Foods, v. 12, n.9, p.1756-1756, 2023.

TESSARI, E.N.C.; KANASHIRO, A.M.I.; STOPPA, G.F.; LUCIANO, R.L.; CASTRO, A.G.M.; CARDOSO, A.L.S.P. Important aspects of Salmonella in the poultry industry and in public health. In: MAHMOUD, B.S.M. (Ed.), Salmonella - A dangerous foodborne pathogen. 1. ed., Croácia: IntechOpen, 2012.

VALENTIM, G.I.L.; NUNES, R.M.; SILVA, T.M.; CALASANS, M.W.M. Resistência antimicrobiana de Salmonella sp. isolada de carne de frango resfriada comercializada em Aracaju, Sergipe. BEPA Boletim Epidemiológico Paulista, v.5, n.52, p.4-6, 2008.

VALENTIM, J.K.; RODRIGUES, R.F.M; BITTENCOURT, T.M; LIMA, H.J.D.A; RESENDE, G.A. Implicações sobre o uso de promotores de crescimento na dieta de frangos de corte. Revista Eletrônica Nutritime, v.15, n.4, p.8191-8199, 2018.

VAZ, C.S.L.; VOSS-RECH, D. Bacteriófagos: uma perspectiva de produto biológico para controle de Salmonella Heidelberg em frangos de corte. Avicultura Industrial, n.2, ano 111, edição1296, 2020.

VOSS-RECH, D.; VAZ, C.S.L.; ALVES, L; COLDEBELLA, A.; LEÃO, J.A.; RODRIGUES, D.P.; BACK, A. A temporal study of Salmonella Enterica serotypes from broiler farms in Brazil. Poultry Science, v.94, n.3, p.433-441, 2015.

WIBISONO, F.M; WIBISONO, F.J; EFFENDI, M.H; PLUMERIASTUTI, H; HIADAYATULLAH, A.R.; HARTADI, E.B; SOFIANA, E.D. A Review of Salmonellosis on Poultry Farms: Public Health Importance. Systematic Reviews in Pharmacy, v.11, n.9, p.481-486, 2020.

WIGLEY, P.; BERCHIERI JR., A.; PAGE, K.L.; SMITH, A.L.; BARROW, P.A. Salmonella enterica Serovar Pullorum Persists in Splenic Macrophages and in the Reproductive Tract during Persistent, Disease-Free Carriage in Chickens. Infection and Immunity, v.69, n.12, p.7873-7879, 2002.

Published

2024-10-10

How to Cite

BRAINER, M. M. de A.; SIQUEIRA, B. M.; ABRÃO PESSOA, F. O.; LEITE, P. R. de S. da . C.; FABINO NETO, R. Salmonella spp in chicken raising: control and probiotics use. Ciência Animal, [S. l.], v. 34, n. 3, p. 112 a 128, 2024. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/14218. Acesso em: 23 nov. 2024.