Fish protein nutrition

Authors

  • Charlyan de Sousa Lima universidade Federal do Maranhão
  • Mariana Molica Silveira Universidade Federal de Viçosa
  • Guisela Mónica Rojas Tuesta Universidade Federal de Viçosa

Keywords:

Nutritional requirements,, fish, ideal protein

Abstract

In Brazil, aquaculture has advanced due to the various species of fish that have potential for commercial breeding, in addition to the availability of inputs and the dissemination of technologies aimed at fish farming. Regarding protein nutrition, there are major challenges that must be faced by nutritionists in relation to the requirement for amino acids in diets, due to the number of species with potential for cultivation. In this context, the main focus is on obtaining relevant data on the protein nutrition of fish, considering the particularities of each species in relation to the constituents of the diet that favor productive performance in farming systems. Therefore, it is extremely important to know the nutritional requirements of amino acids for each species using the concept of ideal protein, so that the estimation of nutritional requirements can be carried out in a simpler and less expensive way.

References

ALLTECH do Brasil Agro-industrial Ltda. Combatendo a contaminação por micotoxina.

Micotoxina Mensalmente, v. 5, n. 2, p. 1. 2001.

BELLAVER, C. Limitações e vantagens do uso de farinhas de origem animal na alimentação

de suínos e de aves. In: 2° Simpósio Brasileiro Alltech da Indústria de Alimentação Animal.

Anais... Curitiba, PR: Alltech, 2005.

BERTECHINI, A.G. Nutrição de monogástricos. Lavras: Editora UFLA. 2006. 301p.

BOCK, C.L.; PEZZATO, L.E.; CANTELMO, O.A.; BARROS, M.M. Fitase em rações para tilápiado-Nilo na fase de crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, n. 5, p. 1455-1461,

CAMPESTRINI, E. Farinha de carne e ossos. Revista Eletrônica Nutritime, v. 2, n. 4, p. 221-234,

CANOLA COUNCIL OF CANADA. Canola meal nutrient composition. Disponível em:

www.canola-council.org/meal.html>. Acesso em: 1 mai. 2008.

CONEGLIAN, S.M.; LIMA, B.S.; SILVA, L.G.; LAZZARI, C.M.; SERRANO, R.D.C.; TONELLO, C.L.

Utilização de antioxidantes nas rações. PUBVET, Londrina, v. 5, n. 5, Ed. 152, Art. 1026,

CUSTÓDIO, D.P.; BRANDSTETTER, E.V.; OLIVEIRA, I.P.; OLIVEIRA, L.C.; SANTOS, K.J.G.;

MACHADO, O.F.; ARAUJO, A.A. Ração: alimento animal perecível. Revista Eletrônica

Faculdade Montes Belos, v.1, n.2, p. 131-147, 2005.

FRANCIS, G.; MAKKAR, H.P.S.; BECKER, K. Antinutritional factors present in plant-derived

alternate fish feed ingredients and their effects in fish. Aquaculture, v. 199, p. 197-227,

FREIRE, F.C.O.; VIEIRA, I.G.P.; GUEDES, M.I.F.; MENDES, F.N.P. Micotoxinas: importância na

alimentação e na saúde humana e animal. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical,

48 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 110).

GATLIN III, D.M.; BARROWS, F.T.; BROWN, P.; DABROWSKI, K.; GAYLORD, T.G.; HARDY, R.W.;

HERMAN, E.; HU, G.; KROGDAHL, Å.; NELSON, R.; OVERTURF, K.; RUST, M.; SEALEY,

W.; SKONBERG, D.; SOUZA, E.J.; STONE, D.; WILSON, R.; WURTELE, E. Expanding the

utilization of sustainable plant products in aquafeeds: a review. Aquaculture Research, v.

, p. 551-579, 2007.

HALVER, J.E.; HARDY, R.W. Fish Nutrition. 3.ed. San Diego, California, USA: Academic Press.

824p.

HONÓRIO JÚNIOR, J.E.R.; SOARES, P.M.; MELO, C.L.; ARRUDA FILHO, A.C.V.; SENA FILHO,

J.G.; BARBOSA FILHO, J.M.; SOUSA, F.C.F.; FONTELES, M.M.F.; LEAL, L.K.A.; QUEIROZ,

M.G.R.; VASCONCÊLOS, S.M.M. Atividade farmacológica da monocrotalina isolada de

plantas do gênero Crotalaria. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 20, n. 3, p. 453-458,

HOULIHAN, D.; BOUJARD, T.; JOBLING, M. Food Intake in Fish. Malden, Massachusetts, USA:

Blackwell Science. 2001. 418p.

JAHAN, P.; WATANABE, T.; KIRON. V.; SATOH, S. Balancing protein ingredients in carp feeds to

limit discharge of phosphorus and nitrogen into water bodies. Fisheries Science, v. 69, p.

-233, 2003.

KIRON, V. Fish immune system and its nutritional modulation for preventive health care. Animal

Feed Science Technology, v. 173, p. 111-133, 2012.

KUBITZA, F. Micotoxinas e seus efeitos sobre os peixes. Panorama da Aquicultura, v. 20, n. 121,

p. 14-23, 2010.

KUBITZA, F. Nutrição e alimentação dos peixes cultivados. Campo Grande, MS: [s.n.], 1998.

LOVELL, T. Nutrition and feeding of fish. 2.ed. Boston, USA: Kluwer Academic Publishers, 1998.

p.

MAGALHAES, C.A.; TANIGUCHI, S.; CASCAES, M.J.; MONTONE, R.C. PCBs, PBDEs and

organochlorine pesticides in crabs Hepatus pudibundus and Callinectes danae from Santos

Bay, State of Sao Paulo, Brazil. Marine Pollution Bulletin, v. 64, p. 662-667, 2012.

MEURER, F.; HAYASHI, C.; BOSCOLO, W.R.; SCHAMBER, C.R.; BOMBARDELLI, R.A. Fontes

protéicas suplementadas com aminoácidos e minerais para a tilápia do Nilo durante a

reversão sexual. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 34, n. 1, p. 1-6, 2005.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL [NRC]. Nutrient requeriments of fish. Washington, DC:

National Academic Press, 1993. 102p.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL [NRC]. Nutrient requeriments of fish and shrimp.

Washington, DC: National Academic Press, 2011. 376p

Published

2024-08-10

How to Cite

LIMA, C. de S.; SILVEIRA, M. M.; TUESTA, G. M. R. Fish protein nutrition. Ciência Animal, [S. l.], v. 25, n. 4, p. 27–34, 2024. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/13532. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Resumo Expandido - Artigos Originais e Relatos de Caso