Factors influencing the quality of the meat of small ruminant

Authors

  • Edilma Ramos Coelho Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e Pastagens, UFRPE/UAG
  • Osório Leite de Souza Bezerra Nunes Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal,UNIVASF
  • Evaristo Jorge Oliveira de Souza Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE/UAST

Keywords:

caatinga, goats, sheep

Abstract

The review aimed to present a discussion of the various factors that affect the quality of meat of small ruminants reared in the bush and fed native forage. The great diversity of forage in the caatinga biome raises its potential for use as a food source for small ruminants, but the composition of the vegetation may change the quality of the final product. It is essential to know the different effects of these plants on the performance and carcass quality of animals raised on pasture. Thus various factors such as nutrition, food type, can be directly related to changes in the quality of the final product, especially in animals fed with native plants which possess in their secondary compound composition which can improve or impair the nutrition and quality of meat these animals, it leads to the need to know the characteristics of the food expressed on the final product to avoid undesirable results. In this context, research on the use of native caatinga fodder are justifiable, since it favors the development of nutritional strategies appropriate to the highest yield of the herds linked to meat quality.

References

ALVES, L.G.C.; FERNANDES, A.R.M.; OSÓRIO, J.C.S.; OSÓRIO, M.T.M.; NUBIATO, K.E.Z.; CUNHA, C.M.; CORNÉLIO, T.C.; CATALANO NETO, A.P. Composição de ácidos graxos na carne de cordeiro em confinamento. PubVet, v.6, p.1455-1462, 2012.

AUROUSSEAU, B.; BAUCHART, D.; FAURE, X.; GALOT, A.L.; PRACHE S.; MICOL, D.; PRIOLO, A. Indoor fattening of lambs raised on pasture: (1) Influence of stall finishing duration on lipid classes and fatty acids in the longissimus thoracis muscle. Meat Science, v.76, p.241-252, 2007.

BARROSO, D.D.; ARAÚJO, G.G.L.; SILVA, D.S.; GONZAGA NETO, S.; MEDINA, F.T. Desempenho de ovinos terminados em confinamento com resíduos desidratados de vitivinícolas. Ciência Rural, v.36, p.1553-1557, 2006.

BEEDE, D.K. Evaluation of Water Quality and Nutrition for Dairy Cattle, High Plains Dairy Conference, 24p. 2006.

BEELEN, P.M.G.; PEREIRA FILHO, J.M.; BEELEN, R.N.; Avaliação de taninos condensados em plantas Forrgeiras. In: XX Congresso Brasileiro de Zootecnia – ZOOTEC, Anais...João Pessoa-PB, 2008.

BODAS, R.; PRIETO, N.; GARCÍA-GONZÁLEZ, R.; ANDRÉS, S.; GIRÁLDEZ, F.J.; LÓPES, S. Manipulation of rumen fermentation and methane production with plant secundary metabolites.Animal Feed Science and Technology, v.176, p.78-93, 2012.

BUENO, M.S.; CUNHA, E.A.; SANTOS, L.E.; RODA, D.S.; LEINZ, F.F. Características de carcaça de cordeiros Suffolk abatidos em diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, p.1803-1810, 2000.

CEZAR, M.F.; SOUZA,W.H. Carcaças ovinas e caprinas, obtenção, avaliação, classificação. 1ª ed. Agropecuária Tropical: João Pessoa – PB, 231p, 2007.

COSTA, R.G.; ALMEIDA, C.C.; PIMENTA FILHO, E.C.; HOLANDA JUNIOR, E.V.; SANTOS, N.M. Caracterização do sistema de produção caprino e ovino na região semiárida do estado da Paraíba, Brasil. Archivos de Zootecnia,v.57, p.195-205, 2008.

COSTA, R.G.; SILVA, N.V.; MEDEIROS, G.R.; BATISTA, E.S.M. Características Sensoriais da Carne Ovina: Sabor e Aroma. Revista Cientifica de Produção Animal, v.57, p.195-205, 2009.

COSTA, R.G.; BATISTA, A.N.S.M.; MADRUGA, M.S.;GONZAGA NETO, S.; QUEIROGA, R.C.R.E.; ARAÚJO FILHO, J.T.; VILLARROEL, O.S. Physical and chemical characterization of lamb meat from different genotypes submitted to diet with different fibre contents. Small Ruminant Research, v.81, p.29-34, 2009a.

DEMIREL, G.; OZPINAR, H.; NAZLI, B.; AND KESERL, O. Fatty acids of lamb meat from two breeds fed different forage: concentrate ratio. Meat Science, v.72, p.229-235, 2006.

DIAS, A.M.A.; MACIEL, M.I.S.; BATISTA, A.M.V.; CARVALHO F.F.R.; GUIM, A.; SILVA, G. Inclusão do farelo grosso de trigo na dieta e seu efeito sobre as propriedades físicas e sensoriais da carne caprina. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.28, p.527-533, 2008.

FERNANDES, M.; MONTEIRO, A.M.; CANDAL POLI, A.L.G.; BARROS, C.H.E.; ALMEIDA, C.S.R.E.; RIBEIRO, T.M.D. Composição tecidual da carcaça e perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros terminados a pasto ou em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, p.1600-1609, 2010.

FRANÇA, E.P. Extratos de plantas como manipuladores da fermentação ruminal. Monografia (Graduação em Zootecnia). Universidade Federal de Goiás – Goiânia, GO - p.42, 2014.

FRESCURA, R. B. M.; PIRES, C. C.; SILVA, J. H. S. DA.; MÜLLER, L.; CARDOSO, A.; KIPPERT, C.J.; NETO, D.P.; SILVEIRA, D.D.; ALEBRANTE, L.; THOMAS, T. Avaliação das proporções dos cortes da carcaça, características da carne e avaliação dos componentes do peso vivo de cordeiros. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, p.167-174, 2005.

GALLO, S.B.; SIQUEIRA, E.R.; ROSA, G.T.L. Efeito da nutrição da ovelha e do cordeiro sobre o perfil de ácidos graxos do músculo Triceps brachii de cordeiros. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, p.2069-2073, 2007.

GONZAGA NETO, S.; BATISTA, A.M.V.; CARVALHO, F.F.R. de; MARTÍNEZ, R.L.V.; BARBOSA, J.E.A.S.; SILVA, E.O. Composição bromatológica, consumo e digestibilidade in vivo de dietas com diferentes níveis de feno de catingueira (Caesalpineabracteosa), fornecidas para ovinos Morada Nova. Revista Brasileira de Zootecnia,v.30, p.553-562, 2001.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatísticas, 2008. Anuário Estatístico do Brasil. Disponível em: < http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/monografias/GEBIS%20%20RJ/AEB/AEB2011.pdf>Acessado em: 10 Mar. 2016.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2014. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/estadosat/temas.php?sigla=pe&tema=pecuaria2014;http://cidades.ibge.gov.br/xtras/temas.php?lang=&codmun=260875&idtema=135&search=pernambuco|pecuaria-2014. Acessado em: 10 Mar. 2016.

LARCHER, W. Ecofisiologia Vegetal. São Carlos: RiMa, 2004. 531p.

LOIOLA, M.I.B.; ROQUE, A.A.; OLIVEIRA, A.C.P. Caatinga: Vegetação do semiárido brasileiro. Sociedade Portuguesa de Ecologia, v4, p.14-19, 2012.

MACÊDO, V.P.; GARCIA, C.A.; SILVEIRA A.C.; MONTEIRO, A.L.G.; MACEDO, F.A.F. E.; SPERS, R.C. Composições tecidual e química do lombo de cordeiros alimentados com rações contendo semente de girassol em comedouros privativos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, p.1860-1868, 2008.

MADRUGA, M.S. Qualidade química, sensorial e aromática da carne caprina: Mitos e Verdades, In: VIII ENCONTRO NACIONAL PARA O DESENVOLVIMENTO DA ESPÉCIE CAPRINA, Anais... Botucatu-SP, 2004.

MADRUGA, M.S.; SOUSA, W.H.; ROSALES, M.D.; CUNHA, M.G.G.; RAMOS, J.L.F. Qualidade da carne de cordeiros Santa Inês terminados com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, p.309-315, 2005a.

MADRUGA, M.S.; GALVÃO, M.S.; COSTA, R.G.; BELTRÃO, S.E.S.; SANTOS, N.M.; CARVALHO, F.M.; VIARO, V.D. Profile scents and chemical quality of beef and Saanen goats fed with different levels of concentrate. Journal of Animal Science, v.37, p.936-943, 2008.

MAGNO, L.L. Fatores de influencia na qualidade de carne ovina. 40p. Monografia, Graduação em Zootecnia da Universidade Federal de Goiás, 2014.

MENEZES JUNIOR, E.L.; BATISTA, A.S.M.; LANDIM, A.V.; ARAÚJO FILHO, J.T.; HOLANDA JUNIOR, E.V. Qualidade da carne de ovinos de diferentes raças de reprodutores terminados sob dois sistemas de produção. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.15, p.517-527, 2014.

MOON, J. K.; SHIBOMATO, T. Antioxidant assays for plant food components. Journal of agricultural and Food Chemistry, v.57, p.1655-1666, 2009.

NUERNBERG, K.; FISCHER, A.; NUERNBERG, G.; ENDER,K.; DANNENBERGER, D. Meat quality and fatty acid composition of lipids in muscle and fatty tissue of Skudde lambs fed grass versus concentrate. Small Ruminant Research, v.74, p.279-283, 2008.

OLIVEIRA, S.G.; BERCHIELLI, T.T. Potentiality of tannins used in forages conservation and ruminant nutrition - a review, Archives of veterinary Science. v.12, p.1-9, 2007.

OLIVEIRA, F.R.B. valor nutricional e consumo de plantas arbóreas, arbustivas e herbáceas nativas da caatinga. 2010. 102p. Dissertação (Mestrado) - Curso de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco.

OSÓRIO, J.C.S.; OSÓRIO, M.T.M.; SAÑUDO, C. Características sensoriais da carne ovina. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, p.292-300, 2009.

PEREIRA JÚNIOR, L.R.; ANDRADE, A.P.; ARAÚJO, K.D. Composição florística e fitossociológica de um fragmento de caatinga em Monteiro, PB. HOLOS, v.6, p73-87, 2013.

POLI, C.H.E. C.; MONTEIROS, A.L.G.; BARROS, C.S.; MORAIS, A.; FERNANDES, M.A.M.; PIAZZETTA, H.V.L. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, p.666-673, 2008.

SAÑUDO, C. ; ARRIBAS, M.M.C. ; SILVA SOBRINHO, A.G. Qualidade da carcaça e da carne ovina e seus fatores determinantes. In: Américo Garcia da Silva Sobrinho. Produção de Carne Ovina. ed. Jaboticabal, SP: FUNEP, v.1, p.177-228, 2008.

SILVA. L.F.; PIRES, C.C. Avaliações quantitativas e predição das proporções de osso, músculo e gordura da carcaça em ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia,v.29, p.1253-1260, 2000.

SILVA, R.M.A. Entre dois paradigmas: combate à seca e convivência com o Semiárido. Sociedade e Estado, v.18, p.361-385, 2003.

SILVA, N.V.; COSTA, M.G.; FREITAS, C.R.G.; GALINDO, M.C.T.; SILVA, L.S2010.Alimentação de ovinos em regiões semiáridas do Brasil. 2010. Acta Veterinaria Brasileira, v.4, p.233-241, 2010.

SILVA SOBRINHO, A.G.D.A.; PURCHAS, R.W.; KADIM, I.T.; YAMAMOTO, S.M. Características de qualidade da carne de ovinos de diferentes genótipos e idades ao abate. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, p.1070-1078, 2005.

SILANIKOVE, N.; PEREVOLOTSKY, A.; PROVENZA, F.D. Use of tannin-binding chemicals to assay for tannins and their negative post-ingestive effects in ruminants. Animal Feed Science and Technology, v.1, 69-81, 2001.

TEIXEIRA, T.; BATISTA, S.; DELFA, R.; CADAVEZ. V. Lamb meat quality of two breeds with protected origin designation. Influence of breed, sex and live weight. Meat Science, v71. p.530-536, 2005.

ZAPATA, J.F.F.; NOGUEIRA, C.M.; SEABRA, L.M.J.; BARROS, N.N.; BORGES, A.S. Composições centesimal e lipídica da carne de ovinos do Nordeste brasileiro. Ciência Rural, v.31, p.691-695, 2001.

Published

2023-10-02

How to Cite

COELHO, E. R.; NUNES, O. L. de S. B.; SOUZA, E. J. O. de. Factors influencing the quality of the meat of small ruminant. Ciência Animal, [S. l.], v. 26, n. 3, p. 85–94, 2023. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/11480. Acesso em: 2 oct. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais