Utilization of silage of reidracted corn grain and of the tilapia residue in the animal feeding

Authors

  • Núbia Regiane Bueno de ÁVILA Dpto de Agronomia, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
  • Nhayandra Christina Dias e SILVA Programa de Pós-graduação em Ciência Animal - UNIFENAS, Alfenas, MG
  • Rafael Fernandes LEITE Dpto de Agronomia, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
  • Ligiane Aparecida FLORENTINO Dpto de Agronomia, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
  • Adauton Vilela de REZENDE Dpto de Agronomia, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)

Keywords:

Alternative food, biological silage, fish waste

Abstract

The search for alternative sources of food, which meet the nutritional requirements of the animals and are economically viable, is fundamental for greater productive and economic efficiency in the world livestock. The technique of rehydration of the corn grain as an alternative food, has made possible improvements in the fermentation standard and in the nutritive aspects, besides to bring as advantage, the production at any time of the year, since the grain can be acquired from other producers and rehydrated in the own farm. Whey is one of the most polluting by-products in the industry of food and its perishable nature does not allow long-term storage, arising thus, the need of to use some conservation technique and a possible alternative would be to use it as a rehydration vehicle of the corn in the silage process, which is a process that allows the conservation of the food in the anaerobic environment. Nile tilapia is one of the most commercialized fish in the country, however, 70% of the animal is discarded in the filleting process, resulting in large volumes of residue. This residue, which has high protein value, but is highly perishable, ends up becoming waste, normally discarded causing ecological, sanitary and economic damages. According to the literature, the tilapia residue has great potential of use in the feeding of non-ruminants, however, it is necessary to use the conservation method, such as silage, that will allow the production of organic acids and consequently, reduction of pH of the ensiled mass for storage. Therefore, this literature review aimed to understand better the use of rehydrated corn grain silage and of the tilapia residue as an alternative food in animal nutrition and its benefits.

References

ANDRADE, R.M.; NASCIMENTO, J.S. Presença de fungos filamentoso sem ração para cães comercializados na cidade de Pelotas-RS. Arquivo do Instituto Biológico de São Paulo, v.72, n.2, p.10-12, 2005.

BERENZ, Z. Ensilado de resíduos de pescado. In: PROCESSAMIENTO DE ENSILADO DE PESCADO. ITP/JICA, XIV Curso Internacional Tecnología de Procesamiento de Productos Pesqueros, p.17–71, 1998.

BITENCOURT, L.L. Respostas de vacas leiteiras à substituição de milho moído por milho reidratado e ensilado ou melaço de soja. 2012. Tese (Doutorado em Zootecnia) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2012. 130p.

CARVALHO, G.G.P.; PIRES, A.J.V.; VELOSO, C.M.; SILVA, F.F.; CARVALHO, B.M.A. Silagem de resíduo de peixes em dietas para alevinos de tilápia-do-nilo. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.1, p.126-130, 2006.

CEPEA - Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada. Disponível em:https://www.cepea.esalq.usp.br. Acesso em 02/05/2018.

CYRINO, J.E.; CONTE, L.; Tilapicultura em Gaiolas: produção e economia. In: José Eurico Possebon Cyrino e Elisabeth Criscuolo Urbinati (Eds.). AquaCiência: Tópicos Especiais em Biologia Aquática e Aquicultura. Jaboticabal: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, cap.12, p.151-171, 2006.

DA SILVA, C.A.; GOMES, J.P.; DA SILVA, F.L.H.; DE MELO, E.S.R.L.; CALDAS, M.C.S. Utilização de soro de leite na elaboração de pães: estudo da qualidade sensorial. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.13, n.1, p.355-362, 2011.

DISNEY, J.G.; JAMES, D. Fish silage production and its use. Papers presented at the Indo- Pacific Fisheries Comimission Workshopon fish silage production and its use.

ENKE, D.B.S.; TABELEÃO, V.; ROCHA, C.B.; RUTZ, F.; SOARES, L.A.S. Efeito da inclusão de farinha de silagem de pescado adicionada de farelo de arroz desengordurado na dieta de codornas japonesas (Coturnix coturmix japonica). Revista Brasileira de Higiêne e Saúde Animal, v.4, n.2, p.01-15, 2010.

FAO. Djakarta, Indonésia, p.17-21 september, 1979.

FAO - Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura, 2015. Disponível em http: www.nacoesunidas.org/fao. Acesso em 01/10/2017.

GERON, L.J.V.; ZEOULA, L.M.; VIDOTTI, R.M.; Guimarães, K.C.; KAZAMA, R.; Cortez, F.L.O. Digestibilidade e parâmetros ruminais de rações contendo silagens de resíduo da filetagem de tilápia. Acta Animal Science, v.28, n.4, p.437-445, 2006.

GIROTO, J.M.; PAWLOWSKY, U. Soro de leite: custos de equipamentos para seu processamento. Revista do Instituto de Laticínios “Cândido Tostes”, v.57, n.327, p.117-121, 2002.

GOBETTI, S.T.C.; NEUMANN, M.; OLIBONI, R.; OLIVEIRA, M.R. Utilização de silagem de grão úmido na dieta de animais ruminantes. Ambiência Guarapuava, v.9, n.1, p.225–239, 2013.

HAARD, N.F.; KARIEL, N.; HERZBERG, G.; FELTHAM, L.A.; WINTER, K. Stabilization of protein and oil in fish silage for use as a ruminant feed supplement. Journal of Science Food and Agriculture, v.36, n.1, p.229-241, 1995.

HOFFMAN, P.C.; ESSER, N.M.; SHAVER, R.D.; COBLENTZ, W.K.; SCOTT, M.P.; BODNAR, A.L.; CHARLEY, R.C. Influence of ensiling time and inoculation on alteration of the starch-protein matrix in high- moisture corn. Journal of dairy Science, Champaign, v.94, n.5, p.2465-2474, 2011.

HONORATO, C.A.; STECH, M.R.; CARNEIRO, D.J. Silagem biológica de resíduos de peixe em dietas para alevinos de tilápia do Nilo. Revista Acadêmica: Ciência Animal, v.9, n.4, p.371-377, 2011.

HUNTINGTON, G.B. Starch utilization by ruminants: from basics to the bunk. Journal of Animal Science, Champaign, v.75, n.3, p.852-867, 1997.

IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Plano de desenvolvimento da Aquicultura 2015 - 2020. Disponível em http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/ppm/2013/default.shtm. Acesso em 01/09/2017.

JOHNSEN, F.; SKREDE, A. Evaluation of Fish Viscera Silage as a Feed Resource: Chemical Characteristics. Acta Agricultura e Scandinavica, v.31, p.21-28, 1981.

KJOS, N.P.; HERSTAD, O.; SKREDE, A.; OVERLAND, M. Effects of dietary fish silage and fish fat on performance and egg quality of laying hens. Canadian Journal of Animal Science, v.81, n.2, p.245 -251, 2001.

MACHADO, R.M.G.; FREIRE, V.H.; SILVA, P.C. Alternativas tecnológicas para o controle ambiental em pequenas e médias indústrias de laticínios. In: Congresso Interamericano de Engenharia Sanitária e Ambiental, 27, 2000. Anais. Porto Alegre, 2000.

MACHADO, T.M. Silagem biológica de pescado. Unidade Laboratorial de Referência em Tecnologia do Pescado do Centro Avançado de Pesquisa Tecnológica do Agronegócio do Pescado Marinho-Instituto de Pesca, Santos (SP), v.01, março 2010. 13p.

MENTI, M.M.; SIGNOR, A.; MARTINS, C.V.B.; ROGÉRIO BOSCOLO, W.; FEIDEN, A. Investigação de Salmonella na silagem de pescado de água doce. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PESCA, Porto Seguro, 2003. p.1110-1114, 2003.

MIZUBUTI, I.Y. Soro de leite: composição, processamento e utilização na alimentação. Semina: Ciências Agrárias, v.15, n.1, p.80-94, 1994.

MUCK, R.E.; SHINNES, K.J. Conserved forages (silage and hay): Progress and proprities. In: INTERNACIONAL GRASSLAND CONGRESS. XIX. 2001. São Pedro. Proceedings...Piracicaba: Brazilian Society of Animal Husbandry, p.753-762, 2001.

MUTEIA, H. O crescimento populacional e a questão alimentar. Agro ANALYSIS, v.30, n.11, p.23-30, 2014.

OBA, M.; ALLEN, M. S. Effects of corn grain conservation method on feeding behavior and productivity of lactating dairy cows at two dietary starch concentrations. Journal of Dairy Science, v.86, n.1, p.174-183, 2003.

OLIVEIRA, C.R.C; LUDKE, MCMM; LUDKE, J.V; LOPES, E.C.; PEREIRA, O.S.; CINHA, G.T.G. Composição físico- química e valores energéticos de farinhas de silagem de peixe para frangos de corte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.66, n.3, p.933-939, 2014.

OLIVEIRA, D.F.; BRAVO, C.E.C; TONIAL, I.B. Soro de Leite: Um Subproduto Valioso. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.67, n.385, p.64-71, 2012.

OLIVEIRA, M.M.; PIMENTA, M.E.S.G.; PIMENTA, C.J.; CAMARGO, A.C.S.; FIORINI, J.E.; LOGATO, P.V.R. Digestibilidade e desempenho de alevinos de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) alimentados com dietas contendo diferentes níveis de silagem ácida de pescado. Ciência e Agrotecnologia, v.30, n.6, p.1196-1204, 2006.

PASSINI, R.; SILVEIRA, A.C.; RODRIGUES, P.H.M. Digestibilidade de dietas a base de grãos úmido de milho ou sorgo ensilados em bovinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, Recife, Anais...2002.

PEDROSO, A.F.; NUSSIO, L.G.; LOURES, D.R.S.; PAZIANI, S.F.; IGARASI, M.S.; COELHO, R.M.; HORII, J.; RODRIGUES, A.A. Efeito do tratamento com aditivos químicos e inoculantes bacterianos nas perdas e na qualidade de silagem de cana de açúcar. Revista Brasileira de zootecnia, v.36, n.3, p.558-564, 2007.

PEREIRA, M.L.R. Degradabilidade ruminal in vitro de grãos re-hidratado e ensilado de milho e sorgo com diferentes granulometrias. 2012. 60p. Dissertação (Mestrado). Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012.

PINTO, R.S.; DOS SANTOS DIAS, F.J.; DE PINHO COSTA, K.A.; BANYS, V.L.; RIBEIRO, M.G. Qualidade da silagem de grãos úmidos de diferentes forrageiras. Global Science and Technology, v.5, n.3, p.124-136, 2012.

REZENDE, A.V.; RABELO, C.H.; VEIGA, R.M.; ANDRADE, L.P.; HÄRTER, C.J.; RABELO, F.H.; REIS, R.A. Rehydration of corn grain with acid whey improves the silage quality. Animal Feed Science and Technology, v.197, n.5, p.213-221, 2014.

RICHARDS, N.S.P.S. Emprego racional do soro lático. Industria de laticínios, v.1, n.1, p.67-69, 1997.

BOSCOLO, W. R.; DOS SANTOS, A.M.; BUZANELLO MARTINS, C.V.; FEIDEN, A.; BITTENCOURT, F.; SIGNOR, A.A. Avaliação microbiológica e bromatológica da silagem ácida obtida de resíduos da indústria de filetagem de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Semina: Ciências Agrárias, v.31, n.2, p.515-522, 2010.

SALES, R.O. Processamento, caracterização química e avaliação nutricional da silagem da despesca da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) em dietas experimentais com ratos. Campinas, 1995. 174p. Tese (Doutorado) – Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas.1995.

SILVA, H.B.R.; LANDELL FILHO, L.C. Silagem de subprodutos da filetagem de peixe na alimentação de suínos em crescimento – parâmetros de desempenho e organolépticos. Acta Scientarum Animal Sciences, v.25, n.1, p.137-141, 2003.

SILVEIRA, M.F.; KOZLOSKI, G.V.; BRONDANI, I.L.; ALVES FILHO, D.C.; RESTLE, J.; LEITE, D.T.; DA SILVEIRA, S.R.L. Ganho de peso vivo e fermentação ruminal em novilhos mantidos em pastagem cultivada de clima temperado e recebendo diferentes suplementos. Ciência Rural, v.36, n.3, p.898-903, 2006.

SOUZA, J.R.M; BEZERRA, J.R.M.V.; BEZERRA, A.K.N. Utilização do soro de queijo na elaboração de pães. Revista Ciências Exatas e Naturais, v.7, n.1, p.91-102, 2005.

SOUZA, M.L.R. Comparação de Seis Métodos de Filetagem, em Relação ao Rendimento de Filé e de Subprodutos do Processamento da Tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.3, p.1076-1084, 2002.

VIDOTTI, R.M; GONÇALVES, G.S.; MARTINS, M.I.E.G. Farinha e óleos de resíduos de tilápia: Informações técnica e econômica. Jaboticabal: Funep, 2011. 24p.

VIDOTTI, R.M; GONÇALVES, G.S. Produção e Caracterização de Silagem, Farinha e Óleo de Tilápia e sua Utilização na Alimentação Animal. Disponível em: www.pesca.sp.gov.br. Acesso em 03/08/2017.

YAMAMOTO, S.M. Desempenho e características da carcaça e da carne de cordeiros terminados em confinamento com dietas contendo silagens de resíduos de peixes. 2006. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, 2006. 95p.

Published

2023-08-04

How to Cite

ÁVILA, N. R. B. de; SILVA, N. C. D. e; LEITE, R. F.; FLORENTINO, L. A.; REZENDE, A. V. de. Utilization of silage of reidracted corn grain and of the tilapia residue in the animal feeding. Ciência Animal, [S. l.], v. 28, n. 1, p. 145–161, 2023. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/11125. Acesso em: 19 jul. 2024.